Nieuws/Binnenland

Ingrediënten bomvest bij elke drogist

AMSTERDAM - De bomvesten die de terroristen gisteren gebruikten in Brussel zijn zeer waarschijnlijk van dezelfde explosieve stof - TATP - gemaakt als de bomvesten die vorig jaar in Parijs zijn gebruikt.

TATP - tri-aceton-tri-peroxide - is al sinds een jaar of tien het meest gebruikte middel van terroristen om bommen van te maken. Belangrijkste reden is dat de ingrediënten voor de springstof - aceton, waterstofperoxide en een sterk zuur, bijvoorbeeld zoutzuur - nagenoeg in elke drogist, apotheek en bouwmarkt zijn te verkrijgen.

Vrouwen gebruiken aceton om de lak van hun nagels te verwijderen, waterstofperoxide wordt gebruikt om haar te blonderen en zoutzuur is in elke bouwmarkt te koop om tegelaanslag te verwijderen.

Gemengd in de juiste verhouding ontstaat een zeer explosief middel. Vroeger was het grote nadeel van TATP dat het uiterst instabiel is. Bij de geringste stoot, wrijving of plaatselijke verhitting explodeert het spul, reden waarom TATP jaren geleden onder Palestijnse bommakers ’de moeder van Satan’ genoemd werd. Toen vlogen meer bommakers voortijdig de lucht in dan zelfmoordterroristen uitgestuurd door Hamas.

Maar zo’n tien jaar geleden slaagden terroristen er in het spul voldoende te stabiliseren door er speciale stoffen aan toe te voegen. In het Westen werd TATP voor het eerst gebruikt bij de aanslagen in de Londense metro. En ook de terrorist Richard Reid had TATP in zijn schoen gestopt. Maar die aanslag aan boord van een vliegtuig mislukte omdat hij zijn bomschoen ouderwets met een lont wilde aansteken.

Zolderkamertje

Sindsdien is TATP aan een verontrustende opmars begonnen. Er zijn zelfs gevallen in Nederland bekend van scholieren die op hun zolderkamertje met een handleiding geplukt van het internet met succes de stof hebben weten te construeren.

TATP kan getraceerd kan worden middels detectie-apparatuur of snuffelhonden. Hoeveel van de 22 explosieven-speurhonden TATP kunnen opsporen, wil een woordvoerder van de politie niet kwijt.

Een andere mogelijkheid is de verkoop van waterstofperoxide - dat 30 procent vormt van de explosieve stof TATP - aan banden te leggen. Er ligt al een paar jaar een wetsvoorstel in Den Haag klaar om dergelijke bomingrediënten te verbieden.

Of dat zinvol is kan Ad van Riel, oud-EOD’er en explosievenexpert niet overzien. Van Riel wijst erop dat waterstofperoxide overal te krijg is en dat een verbod op verkoop moeilijk en lastig uit te voeren zal zijn. „En of de kappersbranche nou op zo’n verbod zit te wachten, is maar de vraag”.

Voor een beetje bomvest is maar drie, vier of vijf kilo aan TATP nodig. Als een derde daarvan bestaat uit waterstofperoxide, dan gaat het om relatief kleine hoeveelheden. „Daarbij, een terrorist loopt echt niet een drogist of apotheek binnen met de vraag of die vijf liter waterstofperoxide kan kopen. Die koopt het verspreid over een paar weken en bij veel verschillende zaken”, zo legt van Riel uit die via zijn bedrijf REASeuro veiligheidsadviezen geeft voor bijvoorbeeld grote evenementen.

Aanpak aan de voordeur is het beste luidt zijn stelling. Dus vroegtijdig de stof TATP opsporen en ervoor zorgen dat zich geen grote menigten vormen die aantrekkelijk zijn voor een terrorist. Dat laatste is in een dichtbevolkt land als het onze nagenoeg onmogelijk. Minder blondines op straat is dan een stuk haalbaarder, maar wel saaier.