Nieuws/Buitenland
433906
Buitenland

Broer pleegde aanslag Maalbeek

BRUSSEL - De 27-jarige Khalid El Bakraoui heeft zich dinsdag opgeblazen bij metrostation Maalbeek. Zijn broer Ibrahim deed dat op Brussels Airport. Dat maakte het federaal parket woensdag bekend op een persconferentie.

Eerder werd er nog van uitgegaan dat beide broers zich opbliezen op de luchthaven Zaventem. Ibrahim werd daar op beeld vastgelegd in gezelschap van twee anderen. Wie dat zijn, werd nog niet bevestigd. Eén van de twee, met pet, zou de voortvluchtige Najim Laachraoui zijn.

In een afvalbak in de straat van de huiszoeking bij de broers is een laptop gevonden met daarop het testament van Ibrahim.

Bij de inval gisteravond in Schaarbeek werd een tas met daarin een zware lading explosieven gevonden. Ook werden 15 kilogram TATC, 150 liter aceton en 30 liter zuurstofwater aangetroffen.

De tas ontplofte kort na de aankomst van de explosievenopruimingsdienst. Daarbij raakte niemand gewond. De lading was instabiel geworden.

Van Khalid is ook een testament op een computer gevonden. Hij had eerder onder valse naam woningen gehuurd in onder meer Charleroi en de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. De twee broers waren beiden veroordeeld voor 'gewone' misdaden.

Het dodental van beide aanslagen staat vooralsnog op 31, het aantal gewonden op 270.