434079
Binnenland

Tijdlijn aanslagen België

Amsterdam - België is dinsdag in het hart getroffen door een dodelijke golf van terreur. Hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen. Deze tijdlijn wordt waar nodig continu bijgewerkt.

- Iets voor 8:00 uur dinsdagmorgen worden er door twee zelfmoordterroristen twee bomgordels tot ontploffing gebracht in de vertrekhal van luchthaven Zaventem bij Brussel. Een van de bommen gaat af bij de incheckbalie van SN Brussels Airlines. Voordat de explosies plaatsvinden, klinken volgens het Belgische persbureau Belga schoten en mogelijk Arabische leuzen. Er vallen zeker veertien doden en 81 gewonden.

- Al het vliegverkeer op Brussels Airport wordt na de aanslag stilgelegd. Alle vliegtuigen worden omgeleid naar andere luchthavens, zo meldt de luchtverkeersleiding. KLM moet een vliegtuig ontruimen dat klaar staat voor vertrek richting Amsterdam. Het toestel stond niet in de buurt van de explosies, maar kan niet meer vertrekken omdat het vliegveld gesloten wordt.

- 9:15 uur. Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging. Dat gebeurt op last van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Het verhoogde dreigingsniveau geldt voor heel België.

- Rond 9:20 uur zijn er explosies in metrostation Maalbeek in het Europese hart van Brussel. Er vallen twintig doden en ruim zeventig gewonden.

- 9:30 uur. In Nederland worden ,,veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn”, laat terrorismecoördinator Dick Schoof weten. De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België. Volgens Schoof is er in Nederland geen reden om het dreigingsniveau aan te passen.

- 9:45 uur. Het Nederlandse Rode Kruis zet de website Ikbenveilig.nl online. De website is bedoeld voor mensen die nu op de rampplekken in Brussel staan en hun naasten willen laten weten dat ze veilig zijn. De website is te bereiken via het adres http://ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel

- 10:00 uur. Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad worden op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de Belgische hoofdstad te komen. De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt.

-10:15 uur. Iedereen in België wordt aangeraden te blijven waar hij is. Dat advies geeft het Nationaal Crisiscentrum van de Belgen.

- 10:15 uur. De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Vaste leden van de commissie zijn de minister-president en de minister van Veiligheid en Justitie. Per situatie en zelfs per vergadering kunnen andere bewindslieden toetreden. ,,België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen”, zegt minister-president Mark Rutte voorafgaand aan het crisisberaad. ,,Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn'', aldus de premier.

- 10:25 uur. De belangrijkste treinstations in Brussel worden gesloten. Het gaat in ieder geval om Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord. Reizigers wordt afgeraden naar of via Brussel te reizen.

-10:30 uur. Het ministerie van Justitie besluit de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Dat maakt een woordvoerder van minister Ard van der Steur in Den Haag bekend. Het gaat om de stations van de vier grote steden. Ook is de bewaking van de parlementsgebouwen in Den Haag opgeschroefd. Er is meer marechaussee met zichtbare automatische geweren. Ook is er politie met kogelwerend vest. De marechaussee voert verder extra patrouilles uit op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België. De Limburgse politie houdt nauw contact met Belgische autoriteiten. Ze is ook extra alert. Nederland staat ook in nauw contact met de andere buurlanden van België over de veiligheidssituatie. Verder wordt op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, waar internationale treinen stoppen, extra gepatrouilleerd.

- 10:35 uur. Belgen moeten voorlopig geen telefoongesprekken meer voeren, omdat het netwerk overbelast is. De Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo roept mensen op om via sociale media als Facebook, WhatsApp of Twitter contact te houden, maar telefoontjes te vermijden.

-10:45 uur. Het centraal station van de Vlaamse hoofdstad Antwerpen wordt ontruimd. Vanuit Nederland rijden geen treinen meer naar Brussel. Het gaat om de snelle treinen Thalys, Eurostar en de intercity van Amsterdam naar Brussel. Reizigers die een kaartje hebben gekocht voor de Thalys naar Brussel kunnen het ticket inwisselen voor een andere datum of krijgen hun geld terug.

-10:55 uur. De Belgische premier Charles Michel roept alle Belgen en andere inwoners van België op te blijven waar ze zijn. Dat doet hij via Twitter. ,,We vragen aan de bevolking op hun bestemming te blijven. De Federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven.'' Het crisiscentrum roept scholen in Vlaanderen en Brussel op de leerlingen op de schoolterreinen te houden en alle buitenactiviteiten te schrappen.

-11:00 uur. Frankrijk verscherpt de controles langs de Belgische grens, maar de grens is nog wel open. Dit zegt de gouverneur van de Belgische provincie West-Vlaanderen, Carl Decaluwé. De Fransen gelasten uit veiligheidsoverwegingen alle schoolreisjes naar bestemmingen in België af.

-11:00 uur. Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies. Nederlanders die al in Brussel zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro en instructies op te volgen van autoriteiten. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee extra medewerkers naar de ambassade in Brussel gestuurd.

- 11:25 uur. In de buurt van de Wetstraat in Brussel vindt nog een ontploffing plaats. De explosie is het werk van de explosievenopruimingsdienst (DOVO), die een verdacht pakketje uit voorzorg zou hebben opgeblazen. Het Warandepark bij de Wetstraat wordt ontruimd. De Wetstraat is het centrum van de bestuurlijke macht in België.

- 11:30 uur. België stuurt 225 militairen extra naar Brussel.

- 11:35 uur. De politie Haarlemmermeer ontruimt station Hoofddorp in verband met een mogelijke dreiging. Het publiek wordt tijdelijk met bussen vervoerd, twittert de politie. Er rijden geen treinen tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport. Reizigers richting Amsterdam kunnen reizen via Haarlem en richting Schiphol via Sloterdijk. Volgens bronnen bij de NS staat er een trein uit Brussel die wordt doorzocht. Er zou bij de conducteur een melding zijn binnen gekomen over een verdacht persoon.

- 11:35 uur. Het Laatste Nieuws meldt dat bij het station Brussel-Noord ’s ochtends twee mannen zijn aangehouden. Volgens Het Laatste Nieuws werden ze ingerekend tijdens verscherpte controles van de politie. Het is niet duidelijk of het tweetal te maken heeft met de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

- 11:35 uur. Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat zegt premier Mark Rutte in een persconferentie over de aanslagen in Brussel. Toch zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de premier. ,,Alle diensten staan zeer alert paraat om waar nodig in te grijpen en extra maatregelen te nemen'', benadrukt hij. Hij geeft ook aan nog niet te weten of er Nederlandse slachtoffers in Brussel zijn. Rutte spreekt over ,,afschuwelijke en laffe aanslagen'' en over ,,moord met voorbedachte rade''. Hij noemt de aanslagen ,,een rechtstreekse aanval op onze vrijheid en veiligheid, op onze manier van leven''. ,,Brussel is in het hart getroffen'', aldus Rutte. Dat geldt ook voor België en Europa. De Nederlandse bewindslieden van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie staan, net als Rutte zelf, in nauw contact met hun collega's in België en zijn buurlanden.

- 11: 40 uur. Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Brussel.

- 11:45 uur. ,,We vreesden een terroristische aanslag en dat is gebeurd.'' Dat zegt de Belgische premier Charles Michel tijdens een persconferentie. Hij bevestigt dat er twee aanslagen zijn gepleegd door terroristen: op de luchthaven Zaventem en op metrostation Maalbeek. Een ervan is inderdaad vermoedelijk het werk van een zelfmoordterrorist. Wie achter de aanslagen in Brussel zit is nog onduidelijk. Michel zegt ,,geen idee'' te hebben. ,,Onze eerste prioriteit is de veiligheid en steun voor de slachtoffers.'' Hij voegt toe dat hij ,,geen informatie'' heeft dat er een link is tussen de aanslagen van dinsdag en de opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam. Michel kondigt verscherpte grenscontroles aan. Het dreigingsniveau werd al vastgesteld op het hoogste niveau (vier). ,,Dit is een zwarte dag voor ons land'', zegt Michel. Hij roept iedereen op ,,rustig te blijven en solidair te zijn''.

- 11:50 uur. Frankrijk zet 1600 extra politiemensen in om de grenzen extra te bewaken en het openbaar vervoer te beveiligen. Dat is besloten na de aanslagen in Brussel, zegt minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve na spoedberaad met president François Hollande. Vierhonderd agenten worden ingezet in Parijs en omgeving. Militairen gaan patrouilleren in centra van het openbaar vervoer. Cazeneuve zegt dat de terreurdreiging in Frankrijk ,,extreem hoog'' blijft, vier maanden na de aanslagen van 13 november in Parijs die aan 130 mensen het leven kostten.

- 11:53 uur. Bij de kerncentrales in België zijn dinsdag de veiligheidsmaatregelen verscherpt. ,,Bovenop de gebruikelijke erg strenge veiligheidsmaatregelen, werden de hekken rond de sites gesloten en worden alle voertuigen gecontroleerd'', meldt energiebedrijf Engie. Er is politie ter plaatse. Sinds afgelopen weekend waren er al militairen bij de kerncentrales, meldt Het Nieuwsblad. Het personeel van de Belgische kerncentrale Tihange is geëvacueerd.

- 11:54 uur. De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde zijn geschokt door de in Brussel. ,,Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de koning en de koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen’’, laat het koningshuis weten in een verklaring.

- 11:55 uur. Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven overgebracht aan koning Filip van België vanwege de aanslagen. ,,Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven.'' In een verklaring zegt Willem-Alexander verder: ,,Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden''.

- 12:10 uur. Duitsland verscherpt de bewaking bij vliegvelden, treinstations en de grensovergangen naar België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

- 12:27 uur. Een grote kantorentoren nabij het station Brussel-Zuid, de Zuidertoren, wordt ontruimd. Dat gebeurt op last van de politie. In het gebouw is onder meer de Belgische overheidsdienst voor Pensioenen gevestigd. In de ondergrondse parkeergarage zijn verdachte pakketjes aangetroffen. De ontruimingsdienst is ter plaatse.

- 12:44 uur. In het gebouw van de NOS in Hilversum is een envelop met daarin een onbekend wit poeder gevonden. Daarom is de vijfde verdieping uit voorzorg ontruimd, meldt de NOS. De uitzendingen van de NOS gaan gewoon door. Na onderzoek blijkt de inhoud van de brief al snel ongevaarlijk.

- 12:45 uur. Het koninklijk paleis in Brussel wordt ontruimd, meldt de Belgische omroep RTBF. De omgeving van het paleis is afgezet.

- 12:50 uur. Er is een concrete dreiging tegen een pand van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Alle studenten en andere aanwezigen is door de VUB opgedragen binnen te blijven of onmiddellijk naar binnen te gaan. De getroffen campus van de VUB staat in het zuidwestelijke stadsdeel Etterbeek. De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO maakt een verdacht voorwerp bij de universiteit onschadelijk. De DOVO blaast het voorwerp uit voorzorg op.

- 12:52 uur. Zeker duizend mensen zijn na de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem geëvacueerd uit het gebouw. Volgens de politie ter plaatse is de ontruiming nog niet volledig afgelopen. De politie doorzoekt het gebouw nog steeds, op zoek naar eventuele slachtoffers of mensen die zich verbergen. De geëvacueerde personen worden overgebracht naar de gemeentelijke sporthal en hotels in de omgeving. Ook de werknemers van de verschillende bedrijven op de luchthaven worden naar hotels gebracht.

- 13:10 uur. De trein op station Hoofddorp wordt door de politie vrijgegeven. Er is niets verdachts aangetroffen. De trein rijdt evenwel niet verder. Om de trein in te kunnen had de politie ruiten ingeslagen omdat de deuren niet openden, aldus een woordvoerder. De trein rijdt pas weg als de ruiten gerepareerd zijn. Twee pakketbezorgers zijn aangehouden, omdat zij de aanwijzingen van de politie weigerden op te volgen en met hun bestelbus door een afzetting probeerden te rijden. De doorzoeking van de trein had niets te maken met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel, aldus de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

- 13:26 uur. Het Laatste Nieuws meldt dat de daders van de aanslagen mogelijk spijkers hebben gebruikt in de bommen. Dat blijkt uit de verwondingen van sommige slachtoffers die zijn binnengebracht bij het UZ Gasthuisberg in Leuven. Bij het ziekenhuis zijn elf gewonden opgenomen. ,,De meeste slachtoffers die bij ons zijn binnengekomen hebben vooral breuken, brandwonden en diepe snijwonden opgelopen door het glas en de spijkers die blijkbaar in de bommen zaten", aldus professor Marc Decramer van het ziekenhuis.

- 13:44 uur. Het pand van uitgeverij Sanoma in Hoofddorp wordt ontruimd vanwege een melding van een verdacht pakketje in een auto in de garage. Alle medewerkers moeten het pand verlaten. In het gebouw is onder meer de redactie van Nu.nl gevestigd. Het pand is vlak bij station Hoofddorp. Na onderzoek blijkt ook dit loos alarm. Rond 14:25 uur kunnen alle werknemers weer naar binnen.

-14:00 uur. Mark Rutte spreekt de Tweede Kamer kort toe. ,,We moeten reëel zijn. Onze manier van leven ligt onder vuur.'' Maar, zo hield hij de Kamer ook voor: ,,De angst mag en zal ons niet gaan regeren. Daarvoor is onze manier van leven te sterk.'' Rutte noemt de stroom aan berichten en beelden die uit Brussel komt schokkend en triest. ,,Zoveel onschuldige mensen ineens weggerukt uit het leven''. Ook geeft hij aan mee te leven met de Belgen. ,,We staan naast hen en rouwen met hen. Nederland en België delen meer dan een grens. Wij zijn intens verbonden met onze vrienden in België en houden elkaar goed vast.''

- 14:05 uur. Op de Brusselse luchthaven Zaventem is na de twee explosies van vanochtend een derde bomgordel gevonden, die mogelijk van een derde terreurverdachte was. Die zou dan nu voortvluchtig zijn. Dat zeggen politiebronnen tegen de Vlaamse zender VTM. Het crisiscentrum meldt dat op de luchthaven een verdacht object zal worden 'geneutraliseerd'. Volgens Belgische media wordt daarmee waarschijnlijk de bomgordel bedoeld. Bij het lichaam van een van de twee omgekomen zelfmoordterroristen op de luchthaven is volgens VRT een kalasjnikov aangetroffen.

- 14:38 uur. Alle mensen die bij de bomaanslag in het Brusselse metrostation gewond raakten, zijn nu uit het station geëvacueerd. Volgens de Vlaamse zender VRT waren daarvoor twintig ambulances en bussen ingezet.

- 15:44 uur. De Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigt drie dagen van nationale rouw af.

- 15:46 uur. De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen wordt op last van het federaal crisiscentrum in België ontruimd. Een reden voor de ontruiming is nog niet bekend. De bioscoop ligt net buiten het centrum van de havenstad.

- 15:48 uur. De verdachten van de aanslagen op luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws is de politie op zoek naar een man in een wit vest en getooid met een zwart hoedje. Hij staat rechts op de foto.

- 16:30 uur. Eén Nederlander is lichtgewond geraakt bij de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis.

- 18:00 uur. Bij huiszoekingen in Schaarbeek heeft de politie een spijkerbom en een IS-vlag gevonden. De veiligheidsdiensten waren op zoek naar verdachten van de aanslagen.

- 18:45 uur. Op luchthaven Zaventem zijn nog meer explosieven gevonden. De explosievenopruimingsdienst DOVO, die dacht alle springstof op Zaventem te hebben opgeruimd, is volgens een bron bij de politie weer onderweg naar het vliegveld.