Nieuws/Buitenland
434213783
Buitenland

Minister: radicaal-islamitisch motief

Zeker vier doden en 15 gewonden na aanslag in Wenen

WENEN - Achter de aanslag in Wenen maandagavond zit een radicaal-islamitisch motief, heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer dinsdag gezegd. De doodgeschoten dader sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), aldus Nehammer. De aanslag heeft aan een oudere man en een oudere vrouw, een jonge voorbijganger en een serveerster het leven gekost.

Er zouden minstens vijftien gewonden in het ziekenhuis worden behandeld. Een van de daders is doodgeschoten door de politie.

Onder de gewonden is een politieagent. Volgens de politie is er op zes plekken geschoten en waren er meerdere gewapende daders. De politie spreekt van maximaal vier daders, meldt de Oostenrijkse krant Kurier.

Gewonden in levensgevaar

In totaal verkeren nog zeven gewonden in levensgevaar, meldt het Oostenrijkse persbureau APA op basis van een ziekenhuiswoordvoerder. Er werd geen informatie gegeven over de identiteit van de slachtoffers. De slachtoffers worden in verschillende ziekenhuizen behandeld aan voornamelijk aan schotwonden, maar ook snijwonden.

Onze verslaggever Niels Kalkman is ter plaatse in Wenen:

Dinsdagochtend arresteerde de politie meerdere mensen in verband met de aanslag van maandagavond. Ook werden meerdere huizen doorzocht in Wenen en het nabijgelegen Sankt Pölten. Het gaat volgens de Oostenrijkse krant Kurier om woningen van bekenden van de gedode dader.

Volgens de politie zijn er mogelijk nog daders op de vlucht. Oostenrijkers moeten binnenblijven. De schutter die is gedood was zwaarbewapend.

Duitsland maakte bekend strenger te gaan controleren aan de Oostenrijkse grens. Oostenrijk en Tsjechië intensiveerden de grenscontroles kort na de aanslag al, als preventieve maatregel.

Aanslagpleger eerder veroordeeld

Volgens Florian Klenk, hoofdredacteur van het Oostenrijkse magazine Falter, is de aanslagpleger die is doodgeschoten de 20-jarige Kujtim Fejzulai. Hij werd in 2000 geboren in Wenen, waar hij ook opgroeide. „Zijn ouders komen uit Noord-Macedonië en hebben niets met islamisme te maken”, schreef Klenk dinsdagochtend op Twitter.

Fejzulai zou ook al bekend geweest zijn bij het Federale Bureau tegen Terrorisme omdat hij in juli van plan was naar Syrië te reizen. „De autoriteiten dachten echter niet dat hij een terroristische aanslag kon plannen”, voegde Klenk er nog aan toe.

Bomgordel

De doodgeschoten verdachte droeg volgens burgemeester Ludwig waarschijnlijk geen echte bomgordel, maar een nep-exemplaar. Daarnaar wordt momenteel onderzoek gedaan. De man was behalve met een geweer ook bewapend met een handpistool en een machete. Volgens Ludwig was de doodgeschoten dader „zeer omvattend voorbereid.” De politie doet nog onderzoek naar de identiteit van de man.

Radicaal-islamitisch motief

De doodgeschoten dader sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), aldus Nehammer. „We hebben gisteren een aanslag meegemaakt door minstens één islamistische terrorist”, aldus Nehammer. De minister zei dat hij in belang van het onderzoek geen verdere informatie over de identiteit van de gedode dader kon geven. Hij voegde daaraan toe dat het doel van de aanval was om de democratische maatschappij van Oostenrijk te verzwakken of te verdelen.

In een speciale aflevering van de podcast ’Het land van Wierd Duk’ luidt ex-terrorist Jason Walters de noodklok. „Als we moslimextremisme nu niet aanpakken, schakelt Europa over naar extreemrechts.”

Klopjacht

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer waarschuwde maandagavond laat dat er een klopjacht gaande is naar de daders, die „zwaarbewapend en gevaarlijk” zijn. „We hebben meerdere speciale eenheden samengebracht, die zoeken naar de veronderstelde terroristen”, aldus Nehammer.

De minister zinspeelde erop dat de daders de hoofdstad mogelijk zijn ontvlucht en dat zij „mobiel” zijn. Hij drong erop aan binnen te blijven totdat de autoriteiten het sein geven dat het weer veilig is op straat.

’Weerzinwekkende terreurdaad’

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz heeft de reeks schietincidenten die maandagavond in Wenen heeft plaatsvonden een „weerzinwekkende terreurdaad” genoemd. Kurz meldde via zijn Twitteraccount bovendien dat het leger de bewaking van enkele plekken in de Oostenrijkse hoofdstad op zich neemt, zodat de politie zich volledig kan richten op de klopjacht naar de voortvluchtige daders.

Tegen de Oostenrijkse publieke omroep ORF zei de premier dat de dreiging vooralsnog onverminderd is. „Het is beslist een terreuraanslag”, aldus Kurz, die een antisemitisch motief niet uitsloot.

Volgens de premier zijn er 15 gewonden. De gewonde politieagent zou inmiddels buiten levensgevaar zijn.

Synagoge

De Weense burgemeester Michael Ludwig zei dat het nog onduidelijk is hoeveel daders betrokken waren bij de aanslagen. Ook over het motief achter de schietincidenten had Ludwig nog „geen geverifieerde kennis.”

Volgens Ludwig werden mensen in horecagelegenheden „willekeurig” door de daders beschoten, en dan met name de bezoekers die buiten zaten. Ludwig kon nog niet aangeven of er nog gevaar dreigt en riep de Weense bevolking op binnen te blijven en de rust te bewaren.

Aanvankelijk leek het er nog op dat de aanslag zich richtte op de synagoge die zich bevindt in de Seitenstettengasse. Rabbijn Shlomo Hofmeister liet maandagavond in een gesprek met De Telegraaf weten: „Het is heel lastig om te zeggen wat er gebeurde, maar ik wist vrij snel dat dit geen aanval was op de synagoge. Dat gebouw is ook de enige van de 21 synagoges in de stad waar na het avondgebed niemand meer is. Op dit uur is het een leeg gebouw.”

’Zoek een schuilplaats’

De aanval vond rond 20.00 uur plaats in de Seitenstettengasse. De politie riep inwoners van Wenen met klem op om openbare plaatsen en het openbaar vervoer in de stad te mijden. „Als je op straat bent, zoek dan een schuilplaats!”

Ooggetuigen laten weten minstens vijftig schoten gehoord te hebben. Een groot gebied rondom de synagoge werd afgezet.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de plekken waar is geschoten allemaal in de buurt zijn van de straat van de synagoge.

Terreuraanslag

De politie roept op geen video’s en foto’s van de operatie op sociale media te plaatsen, maar om ze aan hen te sturen.

Op een video zijn verschillende personen bij de centrale Schwedenplatz te zien die een vuurgevecht met de politie leveren.

Geen hoger dreigingsniveau in Nederland

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verhoogd na de aanslag in Wenen. Er is geen informatie die daar aanleiding toe geeft, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jan Aalbersberg. Het dreigingsniveau staat momenteel op 3 van de 5. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland ’voorstelbaar’ is.

Aalbersberg laat op Twitter weten dat zijn organisatie de situatie „monitort.” „Mijn medeleven gaat uit naar de Oostenrijkers die getroffen zijn of in onzekerheid verkeren.”

Bent u op dit moment in Wenen? Dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar onze verslaggever Marouscha van de Groep via m.van.de.groep@telegraaf.nl.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop