Nieuws/Buitenland
434225
Buitenland

Zeker 20 doden bij explosies tussen metrohaltes

Ook aanslag op metronetwerk Brussel

BRUSSEL - UPDATE 10.52 - Na de bloedige aanslag op de luchthaven Zaventem in België, is er ook een dodelijke explosie geweest in de buurt van metrostation Maalbeek. Belgische autoriteiten hebben bevestigd dat er bij de ontploffing zeker 20 doden en 55 gewonden zijn gevallen.

Een ANP-verslaggever ter plaatse beschrijft dat hij langs het station fietste en rook uit het station zag komen. Het metrostation heeft een uitgang aan de Wetstraat, waar veel gebouwen staan van de Belgische regering en Europese instellingen.

Bebloede hoofden

De verslaggever zag gewonden uit het station naar boven strompelen, met bebloede hoofden. Na een kwartier waren dat er een stuk of twintig. Vanuit een naburig hotel kregen ze handdoeken en isolatiedekens.

Belgische media maakten ook melding van explosies bij metrostations Kunst-Wet (Arts-loi), één halte van station Maalbeek vandaan, én bij metrohalte Schuman. Het lijkt er nu op dat er bij de metrostations één explosie is geweest.

'In shock'

Hij beschrijft de slachtoffers als 'in shock', bijna niemand was goed aanspreekbaar of in staat te antwoorden. Een van hen zei dat er explosies waren. Een vrouw, gewond, en haar zoon vertelden dat ze door een klap tegen een metrostel aangesmeten werden. Zij sprak van complete chaos. meerdere slachtoffers hadden last van ademhalingsproblemen. Sommigen zagen gebroken glas. Geen van de getuigen kon iets zeggen over wat er explodeerde.

De Belgische Evan Lamos was onderweg van metrostation Arts-Loi naar Maalbeek (zie kaartje), toen hij een flinke knal hoorde, mogelijk was dat de explosie die volgens STIB-MIVB om 9.11 plaatsvond in een stilstaande wagon bij station Maalbeek. De metro van Evan stond direct stil en even later werden de passagiers geëvacueerd. Dat schrijft hij op Twitter en hij plaatst een foto van de evacuatie . Later deelt hij ook een foto van een jong kind, dat hij uit de metro heeft geholpen.

Hulpdiensten, politie, brandweer, ambulances en explosievendeskundigen zijn bij het metrostation aanwezig.

Het openbaar vervoer in heel Brussel ligt plat. Crisiscentrum België schrijft op Twitter: "Blijf waar u bent."

- Lees hier alles over de dubbele bomaanslag in Zaventem -

Livefyre.require(['app-embed#0.6.6'], function (appEmbed) {appEmbed.loadAll().done(function(embed) {embed = embed[0];if(embed.el.onload && embed.getConfig){embed.el.onload(embed.getConfig());}});});

#Schuman metro station in brussels closed pic.twitter.com/SjlqPM2VTM— Sofia Bettiza (@SofiaBettiza) 22 maart 2016

Also attack at Maalbeek and Schuman metro stations Brussels, that's near the EU area. #Zaventem pic.twitter.com/btxlfRk5lG— Ewout diVino (@wijnbardivino) 22 maart 2016

BREAKING: Explosion in second incident at Maalbeek metro station in Brussels https://t.co/7pQZu69vkB pic.twitter.com/BsNXVCEZG0— HuffPost UK (@HuffPostUK) 22 maart 2016