434280
Binnenland

Schiphol verscherpt maatregelen

Schiphol - Na de aanslag op Brussels Airport zijn de veiligheidsmaatregelen op Schiphol direct aangescherpt. De Koninklijke Marechaussee zet extra patrouilles in en is meer zichtbaar aanwezig.

Dezelfde maatregelen zijn getroffen op de vliegvelden in Rotterdam en Eindhoven.

,,Dat doen we uit voorzorg, niet omdat er concrete aanwijzingen zijn voor een terreurdaad op Schiphol”, aldus de woordvoerder.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten in gesprek te zijn met de Belgische collega's. ,,Het dreigingsniveau in Nederland blijft vooralsnog hetzelfde, maar we kunnen pas later vandaag eventuele besluiten nemen, als we meer details weten van de aanslag in Brussel.”

Regionale vliegvelden als Rotterdam en Eindhoven verwijzen net als Schiphol naar de NCTV als het gaat om veiligheidsbeleid. Wel zijn de operationele afdelingen druk bezig met het opvangen van vliegverkeer naar Brussel dat vanochtend moet uitwijken, omdat de luchthaven Zaventem is gesloten, net als het spoorstation en de toegangswegen.

Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België. De Limburgse politie houdt nauw contact met Belgische autoriteiten, liet een woordvoerster dinsdagochtend weten. De politie is er ook extra alert.

Inmiddels zijn negen vluchten met als eindbestemming naar Brussels Airport omgeleid naar Schiphol, één kist heeft een landing gemaakt op Maastricht-Aachen Airport. ,,Ook is er ruimte gemaakt in de planning om nog extra uitwijkers te kunnen ontvangen in het Nederlandse luchtruim, bijvoorbeeld op Rotterdam Airport’’, aldus Luchtverkeersleiding Nederland. Twee vliegtuigen die vanaf Schiphol met de bestemming Brussel zouden vertrekken zijn gecanceld.