Nieuws/Binnenland
434296
Binnenland

Glaasje wijn taboe

AMSTERDAM - Bij een nieuwe Schijf van Vijf hoort ook een nieuw alcoholadvies. Dat is beduidend strenger dan voorheen. Mochten vrouwen tot voor kort nog één en mannen zelfs twee glaasjes drinken, nu pleit het Voedingscentrum voor geheelonthouding.

De nieuwe alcoholrichtlijn is de strengste van Europa. In Duitsland gelden de richtlijnen zoals voorheen in Nederland. Volgens de Franse gezondheidsraad kunnen liefhebbers zonder schuldgevoel maar liefst drie glazen achteroverslaan. In Engeland is de richtlijn voor mannen iets minder dan twee glazen per dag.

Optelsom

Belangengroepen zoals Stichting Verantwoord Alcohol gebruik (Stiva) staan op hun achterste benen. Zij zien de drankwinst verdampen als liefhebbers voortaan van de wijn of het bier afblijven. Directeur Peter de Wolf van de belangenclub voor drankhandelaren: ,,De adviezen moeten aangeven wat goed is voor de gezondheid. Alcohol kan wel degelijk positieve effecten hebben op chronische ziekten en daar wordt met de nieuwe aanbeveling aan voorbij gegaan.”

Dat komt volgens Eert Schoten, woordvoerder van de gezondheidsraad, die de richtlijnen heeft opgesteld omdat de nadelen van alcoholgebruik zwaarder wegen dan de voordelen. ,,Matig alcoholgebruik leidt tot gunstige en ongunstige effecten op de gezondheid. Overmatig drinken zorgt voor een groter risico op chronische ziekten. Onze optelsom sloeg negatief uit.”

Bekijk je de effecten van dranken apart, dan worden namelijk ook de keerzijden van drankgebruik zichtbaar. Zo zorgt een matig gebruik van bier bij mannen en van sterkedrank bij vrouwen voor een verhoogde kans op diabetes. Ook is er bij jonge vrouwen een grotere kans op borstkanker. Schoten: ,,We willen het beeld vermijden dat je alcohol moet drinken voor je gezondheid.”

Maar dat is niet wat de tegenstanders ambiëren. „Je hoeft heus geen alcohol te drinken om gezond te blijven”, zegt onderzoeker Aafje Sierksma van kennisinstituut Bier. Die organisatie geeft informatie over een verantwoorde bierconsumptie. ,,Nu wordt de illusie gewekt dat een wijntje of biertje op zijn tijd niet past in een gezonde levensstijl en dat klopt niet.”