Nieuws/Binnenland

Aanhoudingen om mestfraude in Noord-Brabant

DEN HAAG - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in Noord-Brabant vijf mensen opgepakt in verband met mestfraude. Het gaat om twee veehouders en drie medewerkers van een loonbedrijf in Stevensbeek dat mest verhandelt en vervoert.

De vijf worden verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens de inspectie is er gerommeld met apparatuur in mesttransportwagens, die automatisch mestmonsters neemt en verzegelt. Veehouders moeten in hun boekhouding bijhouden wat de hoeveelheid en de samenstelling van de afgevoerde mest is. Zo is altijd bekend waar de mest vandaan komt en naartoe gaat en kunnen zij aantonen dat er niet te veel mest op hun land wordt uitgereden.

Dit moet voorkomen dat er te veel mineralen in de grond terecht komen, die zouden kunnen uitspoelen naar het grondwater.

Mestoverschot

De NVWA wil alleen kwijt dat het betrokken loonbedrijf in Brabant ligt. Bronnen bevestigen naar aanleiding van een bericht van NRC dat het gaat om een bedrijf in het Oost-Brabantse Stevensbeek.

Brabant kampt met een groot mestoverschot. De Brabantse veestapel produceert per jaar ruim 15 miljard kilo mest. Minder dan 40 procent mag worden uitgereden, de rest moet worden verwerkt.

Lees meer over