434385
Binnenland

Brandstichter Best Bosniëganger

BEST - Sjors K., de man die in het Brabantse Best zondagmorgen vroeg zijn huis met zijn dochters erin in brand stak, is volgens buurtbewoners een voormalig Bosnië-ganger met een posttraumatisch stresssyndroom. Hij diende in de periode 1992 tot 1995 bij Dutchbat toen daar een gruwelijke burgeroorlog woedde.

Slechts door het alerte optreden van de buurman van het gezin vielen er geen dodelijke slachtoffers en konden de meisjes van acht en vijftien jaar gered worden. Nadien hebben buurtbewoners aan de Prins Bernhardlaan ‘uit respect’ voor het gezin afgesproken niet meer met de media te praten. Toch wil een enkeling nog wel iets kwijt. “Het was wel vaker onrustig in het gezin. Wat daar de oorzaak van was, weet ik niet zeker”, zegt een buurtbewoner. “Wat ik wel zeker weet is dat we als buurt al heel vaak de gemeente hebben ingelicht. Het gezin had hulp nodig, er waren toestanden waar ik niet over wil uitweiden. Aan hem kon je ook wel merken dat er iets aan de hand was. Hij was heel onberekenbaar, je wist nooit wat er in hem omging. De ene keer werd je gegroet, de andere keer was hij diep in zichzelf gekeerd en in zichzelf aan het praten. Hij leek zich dan niet bewust van zijn omgeving.”

De gemeente Best zegt dat het gezin bekend was bij de hulpverlening. Maar dat zou vanwege een hulpvraag van de oudste dochter zijn en niet voor de vader van het gezin. “We hadden geen aanleiding ons zorgen te maken over een instabiele situatie”, zegt een gemeentewoordvoerster. Ook een familielid vertelt dat er weliswaar sprake was van problemen, maar niet van een acute dreiging. Of Sjors K. op de een of andere manier zelf hulp kreeg of zocht, is onbekend.

De meisjes werden gisteren al weer uit het ziekenhuis ontslagen en zijn elders opgevangen. Ze hadden veel rook ingeademd, maar verder ongedeerd. Tot hun verdriet overleefden de kat, hond en cavia van het gezin de brand niet. Sjors K. zit nog vast voor brandstichting.