434395
Binnenland

Verbazing om vertrek Gesthuizen

Den Haag - Het vertrek van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit de politiek zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen in haar eigen partij. Ze heeft besloten niet meer op de nieuwe kandidatenlijst te willen voor de verkiezingen van maart volgend jaar.

Gesthuizen, die al negen jaar in de Tweede Kamer zit, deed vorig jaar een vergeefse poging naar het voorzitterschap van haar partij, toen de functie vacant werd na het vertrek van Jan Marijnissen. Maar Gesthuizen viste achter het net, want de keuze van het partijbestuur - FNV’ er Ron Meyer - ging er met de buit vandoor.

In de partij wordt gezegd dat er teleurstelling is bij Gesthuizen over het ’ beperkte veranderbeleid’ bij de socialisten. Gesthuizen ontkent desgevraagd. Volgens eigen zeggen vertrekt ze „zonder rancune of teleurstelling”. Ze voerde vorig jaar campagne met de boodschap dat de partij veel meer moest worden opengebroken. „Op de partijraad afgelopen zaterdag merkte je al dat er veel meer discussie was. Er is minder afstand tussen het bestuur en de zaal”, aldus Gesthuizen.

Ze wil na maart 2017 weer het bedrijfsleven in. Voordat ze de politiek in ging was ze zelfstandig ondernemer.