Nieuws/Buitenland
434503
Buitenland

Sjiitische militie Irak bedreigt Amerikanen

BAGDAD - Een door Iran gesteunde sjiitische militie in Irak heeft Amerikanen die in het land zijn voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) gewaarschuwd dat ze als bezetters worden behandeld. Dit liet militie Asaib Ahl al-Haq (Liga van Rechtvaardigen) maandag weten nadat Washington zondag bekendmaakte dat er Amerikaanse mariniers in Irak actief zijn.

De militie eist de onmiddellijke terugtrekking van de Amerikanen. Volgen de militie komen de Amerikanen zich weer in Irak met allerlei zaken bemoeien met als excuus dat ze IS bestrijden. Maar IS is volgens Asaib Ahl al-Haq een creatie van de Amerikanen zelf.

Asaib Ahl al-Haq werd in 2006 opgezet en is volgens de Britse krant The Guardian nu een instrument van Iran. De extremistische sjiieten zouden onder bevel staan van een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde. De militie heeft ook een tak die in Syrië vecht aan de kant van het regime daar. In de tien jaren van activiteiten heeft de militie talrijke anti-westerse aanslagen in Irak gepleegd, inclusief aanslagen op een Amerikaanse commandant en een Poolse ambassadeur.