Nieuws/Binnenland
434665
Binnenland

Beachvolleyballer Steven van de V. voor Britse rechter wegens verkrachting 12-jarige

Seksmonster afgeserveerd?

Een prachtige toekomst lag voor hem in het verschiet, met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio lonkend aan de horizon. Maar beachvolleyballer Steven van de V. vergreep zich volgens de Engelse justitie aan een kind van twaalf. Achter tralies wacht hij nu een vonnis af door Her Majesty’s Crown Court.

Hij was de jonge, blonde god van het Nederlandse beachvolleybal. Met zijn 1.99 meter lange postuur een blokkeerder waar niemand omheen kon, de rijzende ster op het zand. Maar ondergronds leidde Steven van de V. (21) een dubbelleven waarin hij zich ontpopte tot een seksmonster.

De rechters van Aylesbury’s Crown Court buigen zich over anderhalve week over de aan Van de V. toegeschreven gruwelfeiten. Ergens in 2014 legde de topsporter via Facebook contact met een Brits schoolmeisje. Dat gebeurde op zo’n manier dat hij zich volgens de aanklagers schuldig maakte aan grooming (digitaal kinderlokken).

Volgens de Britten bleef het niet bij strafbare chats. De sporter stapte in augustus dat jaar op een vliegtuig om zijn slachtoffertje op te zoeken. „Bij aankomst heeft hij haar onmiddellijk benaderd, terwijl hij wist dat het meisje slechts twaalf jaar oud was”, aldus rechercheur Tejinder Sidhu van de Thames Valley Police.

De plek des onheils was Milton Keynes, een moderne stad met 230.000 inwoners in het zuidoosten van Engeland. In het mooie, nabijgelegen natuurgebied Furzton Lake verkrachtte de Hagenaar het schoolmeisje volgens de Engelse recherche voor de eerste keer. Later die dag zou hij zich een tweede keer aan het kind hebben vergrepen. De volgende dag was het opnieuw raak; in een pand aan de rand van de Engelse stad.

De vermeende volleybalpedo hield zijn duistere kant voor iedereen verborgen en maakte ondertussen furore in zijn sport. Van de V., die jaren bij de Nederlandse selectie hoorde, speelde zich vorig jaar met zijn toenmalige maat Michiel van Dorsten naar een zeventiende plaats op het WK.

Vervolgens kroonde hij zich met zijn nieuwe co-speler Dirk Boehlé op 30 augustus 2015 tot Nederlands kampioen. Dat zijn pedofiele uitspattingen in Engeland als een zwaard van Damocles boven Steven van de V. hingen, bleek toen amper drie dagen later een internationaal arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd. De Britse justitie wilde de jonge Nederlander opgespoord en achter tralies zien op verdenking van grooming en drie verkrachtingen van de scholiere uit Milton Keynes.

De volleybalwereld is de schok nog niet te boven. „Hij is een megagroot talent”, zegt Michel Everaert, adjunct-directeur bij de sportbond Nevobo. „Een jongen die ver had kunnen komen. Het is ronduit bizar waarvan hij in Engeland wordt verdacht. Die patronen herkennen we niet van Steven, in zijn gedrag is ons nooit iets afwijkends opgevallen.”

Maar binnen het kleine beachvolleybalcircuit klinken andere geluiden. Van de V. stond volgens insiders bekend als „een macho die zich voortdurend op Facebook profileerde”.

Andere spelers ergerden zich eraan dat hij doorlopend de mooie jongen in cyberspace wilde zijn. Op Instagram had de Hagenaar naar verluidt drommen volgelingen. Het viel sommigen op dat hij wel erg vaak met meisjes aan het chatten was.

Topspeler Reinder Nummerdor – onbereikbaar voor commentaar – met wie Van de V. eveneens een jaar balde, zou hem vanwege zijn gedrag niet gepruimd hebben. En Van de V.’s vertrek uit het Beach Team Holland had volgens ingewijden al evenmin een vrijwillig karakter.

De atleet zat kortstondig vast in oktober, maar mocht uiteindelijk in vrijheid zijn proces in Engeland afwachten. Opnieuw deed hij er het zwijgen toe. „Dirk is mijn beste vriend, mijn buddy. We hebben goede en slechte tijden met elkaar meegemaakt”, zei Van de V. eerder over Dirk Boehlé. Maar zelfs zijn teammaat liet hij in het ongewisse.

Begin dit jaar werd de Hagenaar uitgeleverd aan Engeland. Hij heeft daar inmiddels bekentenissen afgelegd. Niet lang erna, bij zijn voorgeleiding, kwam de zaak naar buiten en barstte de bom in de Engelse en Nederlandse pers.

Dirk Boehlé reageerde onthutst, al wist hij naar eigen zeggen dat er iets aan de hand moest zijn: „Ik ben diep geschokt over het bericht dat Steven in Engeland is voorgeleid. De afgelopen maanden had ik geen contact meer met hem. Ik wist dat er iets speelde, maar had geen notie van de inhoud en zwaarte hiervan. Op het zand waren we een gouden duo en ik weet zeker dat we het ver hadden kunnen schoppen samen. Dit betekent vanzelfsprekend het einde van onze samenwerking.”

Voor Aylebury’s Crown Court riskeert de blonde beachboy hoge celstraffen. Op grooming staat maximaal tien jaar, op verkrachting tussen de vijftien jaar en levenslang. Verzwarende omstandigheden zijn volgens Britse bronnen het feit dat de Nederlander op de hoogte was van de leeftijd van zijn slachtoffer en naar Engeland reisde met als enig doel seks met haar te hebben. Ook het gegeven dat een van de verkrachtingen buiten zou hebben plaatsgevonden, kan zwaar wegen in het oordeel van de rechter.

Maar hoe hoog zijn straf ook uitvalt, langer dan acht jaar zit Van de V. niet vast. Na zijn veroordeling wordt hij uitgeleverd en naar een Nederlandse gevangenis overgebracht. „Omdat hier maximaal acht jaar op dit misdrijf staat, hoeft hij niet langer te zitten”, aldus een woordvoerder van het OM in Amsterdam.

Van de V.’s Britse advocaat Rakesh Bhasin wil niets over de zaak kwijt. Ook zijn Nederlandse raadsman doet er het zwijgen toe. Nevebo-topman Michel Everaerts onthoudt zich eveneens van commentaar op de feiten. „Wel wil ik benadrukken dat wij hopen dat het goed gaat met het Engelse meisje. Als Van de V. acht jaar krijgt, is het uiteraard over en uit met zijn beachvolleybalcarrière. Mocht hij een lichtere straf krijgen en daarna terugkeren in de sport – als hij dat al zou willen – dan wordt dat niet makkelijk voor hem.”

Van uitsluiting is volgens Everaerts geen sprake. „De formele reglementen voorzien daar niet in. Als iemand iets heeft gedaan en zijn straf heeft uitgezeten, kan hij daarna weer gaan sporten. En zelfs met zo’n verleden zal er gezien Van de V.’s grote talent toch altijd wel iemand zijn die met hem wil spelen. Maar de vraag is natuurlijk hoe het publiek over hem zal denken.”

’Hij heeft pedofiele aanleg’

Hoe komt een succesvolle jongen als Steven van de V. er überhaupt toe naar het buitenland af te reizen om daar een jong meisje te misbruiken en zijn ronkende sportcarrière en toekomst daarvoor op het spel te zetten?

„Details zijn nog niet bekend, maar veel wijst er uiteraard op dat deze jongen een pedofiele aanleg heeft”, zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling desgevraagd. „Waarschijnlijk had hij de drang al langer en heeft hij die een tijd in bedwang kunnen houden. Het is ook mogelijk dat al eerder dingen zijn gebeurd die niet aan het licht kwamen.”

Volgens het Engelse strafrecht gaat het om verkrachting. Omdat het meisje onder de vijftien was, beschouwt de Britse justitie de zedenfeiten als ‘seks onder dwang’. Ameling: „De vraag is hoe gewelddadig een en ander is verlopen. Er zijn pedofielen die een relatie met hun slachtoffer aangaan, zelfs verliefd worden en die nooit geweld gebruiken. Er zijn er ook die hun slachtoffers de bosjes in sleuren, het mes op de keel zetten en de seks afsluiten met een moord. Daar zit dus een groot verschil tussen.”

Over de aard van het misdrijf bestaat volgens de psycholoog geen enkel misverstand. „Feit blijft dat het ging om een twaalfjarig meisje voor wie hij op reis ging en dat Van de V. meermalen misbruikte. Dat gaat wel heel erg ver. Zijn enorme succes in de sport en het feit dat hij zo werd bewonderd, moet zijn vermoedelijk pedofiele geaardheid hebben aangejaagd.”