434668
Binnenland

VVD en SP meest zuinig met geld

Wilders in het rood

Den Haag - De PVV schrijft rode cijfers. Van alle fracties in de Tweede Kamer had die van Wilders in 2014 het grootste financiële tekort.

PVV-voorman Wilders en zijn Kamerleden kregen dat jaar meer dan twee miljoen euro van de Tweede Kamer. Met die bijdrage kunnen ze onder meer beleidsmedewerkers en andere ondersteuning betalen. Het bleek echter niet genoeg voor de PVV. De fractie kwam dat jaar ruim 300.000 euro te kort en had een voorschot nodig van een ton.

Dat blijkt uit de accountantsverklaringen van de Tweede Kamerfracties over 2014. Die zijn openbaar gemaakt en het zijn de meest recente cijfers die beschikbaar zijn.

Het CDA had na de PVV het grootste tekort. De christendemocraten gaven honderdduizend euro meer uit dan er binnenkwam. Bij deze partijen moet wel aangetekend worden dat ze in eerdere jaren geld overhielden waardoor ze nog een soort spaartegoed hadden bij de Tweede Kamer. Bij de PVV, die gisteren geen commentaar kon leveren, was dat zelfs opgelopen tot anderhalf miljoen euro. De hoeveelheid geld die fracties krijgen, is gebaseerd op het zetelaantal.

Overschotten waren er ook. De VVD-fractie hield in 2014, eenmansfracties en afsplitsingen buiten beschouwing gelaten, absoluut en relatief het meeste geld over. De liberalen kregen bijna 6,8 miljoen euro en hielden 1,3 miljoen over. Die partij had ook al 2,8 miljoen euro ’spaargeld’ bij de Tweede Kamer. Volgens VVD-Kamerlid Neppérus, die over het interne huishoudboekje gaat, doen de liberalen hun best om zuinig om te gaan met belastinggeld. Omdat het spaartegoed bij de Tweede Kamer aan een maximum is gebonden, gaat wat de VVD nu overhoudt ook echt terug naar de schatkist, meldt Neppérus.

De SP is een goede tweede als het gaat om zuinig doen. De fractie van de socialisten kreeg bijna 2,5 miljoen en hield een halve miljoen over. Kamerlid Van Raak zegt dat zijn partij overschotten zal terugstorten. Hij vindt dat Kamerfracties wel met wat minder toe kunnen. Bij een volgende bezuinigingsronde zou daar naar gekeken moeten worden, volgens hem.

Het is echter de vraag of hij daarvoor de handen op elkaar zal krijgen. Kamerfracties moeten met hun medewerkers opboksen tegen ministeries met duizenden ambtenaren. Er wordt vaak geklaagd aan het Binnenhof dat dat een oneerlijke strijd is. Financiële ondersteuning om de ministeries goed te kunnen controleren is dus hard nodig.