Nieuws/Binnenland
434874
Binnenland

Veel animo voor betoging tegen racisme

AMSTERDAM - In Amsterdam hebben rond de 1500 mensen zaterdagmiddag meegelopen in een protestmars tegen racisme en discriminatie. Dat heeft de organisatie Comité 21 Maart laten weten. De optocht ging van het Beursplein naar het Museumplein. Onderweg sloten veel mensen zich aan.

De betogers droegen spandoeken met teksten als 'Vluchtelingen welkom, racisme niet!' en 'All black life matters'. Ook een zwarte Sinterklaas te paard liep mee. Een deel van het tramverkeer kwam korte tijd stil te liggen door de demonstratie.

Onderweg werden bloemen gelegd bij het beeld van Mama Baranka in het Vondelpark, waarmee de moord op Kerwin Duinmeijer werd herdacht. De 15-jarige Antilliaanse jongen werd in 1983 op straat in Amsterdam doodgestoken door een skinhead.

Op het Museumplein waren er verschillende sprekers. Onder hen was Oosman Yoonis van vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier. Hij zei: ,,Het lijkt wel alsof wij vergeten zijn dat we allemaal mensen zijn. De mensen op de grens bij Macedonië hadden wij ook kunnen zijn."