Nieuws/Binnenland
434884
Binnenland

Hennis wil 2 miljard extra voor Defensie

HILVERSUM - Defensieminister Jeanine Hennis wil de komende jaren 2 miljard euro extra voor Defensie. Dat is nodig om uit te komen op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen. Dat zei Hennis zaterdag in het NPO Radio1-programma Kamerbreed. Hennis houdt dit gemiddelde als ,,logisch richtpunt'' aan.

,,En dat hoeft echt niet in één jaar", zei de minister. Volgens haar moet Nederland zich, bijvoorbeeld ook bij een volgende formatie, gaan richten op in ieder geval dat gemiddelde.

Het Europees gemiddelde is 1,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het bedrag dat we met zijn allen verdienen. Nederland besteedt nu 1,13 procent van het bbp aan de strijdkrachten.

Defensie heeft onder de vorige kabinetten ongeveer 1 miljard euro moeten bezuinigen. De laatste drie jaren is er weer extra geld bijgekomen, oplopend tot 600 miljoen euro. Voor 2017 hoopt Hennis ook al op meer geld.

Hennis zei dat ze binnenkort weer met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om de tafel gaat om over extra geld te praten.