Nieuws/Buitenland
434906220
Buitenland

Veiligheidsadviseur Trump: ’Geen twijfel over professionele overdracht’

WASHINGTON - De Nationale Veiligheidsadviseur Robert O’Brien belooft een „professionele” machtsoverdracht van de regering-Trump aan het team van Joe Biden als blijkt dat de laatste de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Het is volgens hem duidelijk „dat het daar nu op lijkt.”

Als de winst van het tweetal is bevestigd, dan zorgt de Nationale Veiligheidsraad voor een „heel professionele overdracht, daarover bestaat geen twijfel”, aldus O’Brien. Volgens hem is Biden bezig een professioneel veiligheidsteam op te zetten.

President Donald Trump blijft ook maandag volhouden dat de verkiezingen frauduleus waren en dat hij de winnaar is. Overheidsdienst GSA heeft de winst van Biden ook nog niet erkend, waardoor die geen middelen krijgt en de machtsoverdracht wordt bemoeilijkt. Volgens mediaprognoses heeft Biden veruit de benodigde 270 kiesmannen gewonnen.

O’Brien zei op een veiligheidsforum dat hij had gehoopt op een nieuwe termijn van Trump, maar hij verzekerde dat hij zal samenwerken met de nieuwe regering. Biden en vicepresident Kamala Harris krijgen wat hem betreft de gelegenheid zich in te werken en hun beleid voor te bereiden.

Frustraties Biden

De toekomstige Amerikaanse president Biden heeft ondertussen zijn frustraties geuit over de weigering van president Trump mee te werken aan het overgangsproces van de ene op de andere leider. Het zit Biden vooral dwars dat er niet onmiddellijk coördinatie was bij de bestrijding van het coronavirus. Hierdoor kunnen meer mensen sterven, meent de door media uitgeroepen winnaar van de verkiezingen.

„Er kunnen meer mensen sterven als we niet coördineren” over kwesties als het zo snel mogelijk verspreiden van Covid-19-vaccins onder Amerikanen, aldus Biden. Hij reageerde op een vraag van de pers over de grootste bedreigingen doordat Trump een soepele machtsoverdracht belemmert. Als er gewacht moeten worden tot de beëdiging van de nieuwe president op 20 januari om met die planning te beginnen, „lopen we een tot anderhalve maand achter”, zei Biden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd