Nieuws/Buitenland
434961
Buitenland

Vier maanden na aanslagen in Parijs

Abdeslam levend gepakt

BRUSSEL - Bij een grote anti-terreuractie in de Brusselse wijk Molenbeek is de meest gezochte terrorist Salah Abdeslam vrijdagavond levend gepakt. Hij is in zijn been geschoten. Naast Abdeslam - één van de terroristen achter de aanslagen in Parijs - werd ook een kompaan van Abdeslam opgepakt, genaamd Amine Choukri. Ook hij staat op de lijst van gezochte personen. De drie andere personen die werden opgepakt zijn leden van het gezin dat onderdak bood aan Abdeslam. Twee andere huiszoekingen leverden geen resultaat op.

De anti-terreuractie in Molenbeek is rond 20.30 uur tot een einde gebracht. Busjes met zwaarbewapende politieagenten verlaten langzaam het gebied.

„Arrestatie heel belangrijk”

De Belgische premier Charles Michel sprak tijdens de persconferentie zijn dank uit naar de veiligheidsdiensten, die heel veel werk geleverd hebben de afgelopen maanden. Hij sprak van een succes in de strijd tegen terrorisme en de strijd voor democratie. Michel zei dat hij is gebeld door de Amerikaanse president Barack Obama, die hem heeft gefeliciteerd. Ook de Franse president Hollande schoof aan bij de persconferentie. Hij benadrukte dat deze arrestatie zeer belangrijk is en dat de strijd tegen terrorisme doorgaat. „Het onderzoek naar de aanslag in Parijs is nog niet voorbij, er zullen meer arrestaties volgen.”

Uitlevering

De Franse president François Hollande gaat uit van een snelle uitlevering van Salah Abdeslam. ,,Ik twijfel er niet aan dat de (Franse) gerechtelijke macht snel om uitlevering zal vragen en dat de Belgische autoriteiten daarop snel en positief zullen reageren.'' Hollande zei vooral te denken aan de slachtoffers van ,,deze afschuwelijke aanslagen, deze oorlogsdaden''.

Hij roemde de samenwerking met België. Volgens Hollande waren er veel meer mensen betrokken bij de aanslagen in Parijs dan de autoriteiten hadden ingeschat. Hij herhaalde dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat de terroristen banden hadden met Syrië en terreurorganisatie Islamitische Staat.

Arrestatie

Rond 19.00 uur waren er weer twee zware knallen te horen. Dat gebeurde terwijl de politie in een pand bezig was met een onderzoek. Een derde terreurverdachte had zich verschanst in de woning, maar zou uiteindelijk ook overmeesterd en aangehouden zijn, volgens Belgische media.

Video via @OnlineMagazin of what appears to the be arrest in #Molenbeek. pic.twitter.com/rTCWsnX5WT— reported.ly (@reportedly) March 18, 2016

Buurtbewoners

Sommige buurtbewoners zeggen dat ze bang zijn. Andere omstanders reageren gelaten: ,,Net nu de rust was teruggekeerd, is er weer gedoe in Molenbeek'', verzucht een van hen. Een ander zegt dat de wijk Molenbeek altijd wordt gestigmatiseerd. ,,Helaas is dit een bewijs dat dat terecht is'', zegt ze. Een ander: ,,Die terroristen hebben zelfs niet het kleinste beetje met de islam te maken.'' Veel omwonenden willen er niets over kwijt.

Op bovenstaande foto worden een vrouw en kind geëvacueerd tijdens de politieactie.

Inval in huis

Er zijn bij het begin van de inval in het pand zeker tien schoten gehoord. Ook was er korte tijd rook te zien, mogelijk als gevolg van een rookgranaat. Het doel daarvan was om verdachten te desoriënteren. Boven de wijk cirkelde lange tijd een helikopter.

Een verslaggever van VTM meldde dat agenten in het Frans ’handen in de lucht’ riepen. Volgens de Belgische zender werd de inval gedaan op het adres Vier-windenstraat 79. De Belgische premier Louis Michel heeft na de inval de Europees-Turkse top over de vluchtelingencrisis inderhaast verlaten.

Op de vlucht

Abdeslam vluchtte dinsdag uit een woning in het stadsdeel Vorst. Daar deed de politie toen een inval. Abdeslam zocht toen samen met nog een verdachte een heenkomen in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Maar dat adres was al in het vizier van de Belgische politie. Die wilde zaterdag een inval gaan doen, maar besloot de politieactie te vervroegen. Dat was omdat vrijdag was uitgelekt dat de politie had ontdekt dat Abdeslam zelf in de woning in stadsdeel Vorst had vertoefd. Er waren daar dna-sporen van Salah Abdeslam gevonden.

Rol Abdeslam in aanslagen Parijs

De 26-jarige Salah Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek is voortvluchtig sinds zaterdag 14 november, de dag na de aanslagen in Parijs. Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie zelfmoordterroristen af aan het Stade de France. Zij broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op.

De Fransman Salah Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, waarvan 89 in de concertzaal Bataclan.

In Brussel geboren

Abdeslam is in 1989 in Brussel geboren als zoon van een in Algerije geboren Marokkaan. Hij is in 2006 getrouwd en in 2013 weer gescheiden. Hij werkte van 2009 tot 2011 als technisch medewerker voor het Brusselse vervoerbedrijf STIB, waar eerder al zijn vader werkte. Hij werd er ontslagen omdat hij herhaaldelijk niet op zijn werk verscheen. Volgens de politie van Brussel was hij betrokken bij kleine criminaliteit, zoals diefstallen.

Abdeslam radicaliseerde. Hij zou herhaaldelijk hebben geprobeerd zijn vrouw te overtuigen met hem naar Syrië te gaan, aldus Belgische media.

BREAKING PHOTO: Police operation to capture Paris attacks suspect Salah Abdeslam in Molenbeek, Source @rtlinfo pic.twitter.com/AmltXgQFmS— Lisa Daftari (@LisaDaftari) 18 maart 2016