Nieuws
434982
Nieuws

Oproep

Last van Airbnb-verhuurders?

Heeft u als buren weleens last van de Airbnb-verhuurders naast u? Luidruchtige toeristen, feesten midden in de nacht of vindt u het sowieso niet fijn dat er om de paar dagen een nieuw setje rolkoffers arriveert?

Dan krijgt u binnenkort een fijne uitlaatklep want het uitermate succesvolle bedrijf start een klaaglijn. Wie horendol wordt van bij voorbeeld de geluidsoverlast kan contact opnemen waarna Airbnb ‘actie gaat ondernemen’. Wat dat precies is, wordt me niet duidelijk, maar ze zullen ongetwijfeld de verhuurder digitaal vermanend toespreken, waarna ieder weer zijns weegs gaat.

Wat ik raar vindt, is dat er bij Airbnb altijd zo idealistisch wordt gesproken over ‘deeleconomie’. Alsof er een goedkeurend groen stickertje is uitgedeeld. Terwijl het volgens mij gewoon gaat om ordinaire (onder) huur: je stelt je huis een paar dagen ter beschikking en krijgt daar een flinke zak centen voor. Niks mis mee, maar doe dan niet net of je bijdraagt aan een betere wereld. Sterker nog: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vooral de (welgestelde) bezitters van een fraai huis daadwerkelijk beter worden van Airbnb.

Inmiddels is wel duidelijk dat het toerisme een oppepper krijgt van de 1,2 miljoen accommodaties die via de organisatie in 34.000 steden in 190 landen worden aangeboden. Toch lijkt mij dat vooral de kleinere en goedkopere hotels en hostels het brood uit de mond wordt gestoten.  En, inderdaad: als naast-wonende  kun je een fors probleem hebben. Wie zit te wachten op iedere drie dagen een nieuwe buurman of-vrouw?

Wordt er bij u in de buurt veel via Airbnb verhuurd? Een steen des aanstoots of maakt het u niet uit? En als u zelf verhuurt; is dat in overleg met de buren?

U kunt mij mailen op checkpoint@telegraaf.nl