Nieuws
434985
Nieuws

Olie geeft Shell tik in groene AEX

AMSTERDAM - Olie beet de vlakke beurshandel vrijdag in de staart. Shell ging uiteindelijk als flinke verliezer van de vlakke vrijdag het weekend in. OCI en Delta Lloyd plusten anderzijds fors. Wall Street ging met winst de avond in.

De AEX-index sloot 0,2% hoger op 444,8 punten. De Midkap-index ging 0,4% opwaarts naar 679,22 punten.

De volatiliteit op het Damrak is laag, maar ook de liquiditeit is beperkt. ,,Dat verbaast. Er komt een lang weekend aan, beleggers willen niet vast zitten in posities als er in die dagen iets groots gebeurt", aldus Emile Cardon, macroeconoom van Rabobank.

Beleggers kijken vooruit naar een serie bedrijfsresultaten en cijfers van inkoopmanagersindices voor Europa.

Olie zorgde richting de slotbel voor de omslag, nadat richtinggevend nieuws ontbrak.

Brentolie stond eerst bijna 2% in de plus, maar sloot 0,3% in het rood bij $41,50 per vat van 159 liter. WTI pluste eerst met 1,6% en zakte rond half zes met 1,3% tot $39,73 per vat.

De Dow Jones koerste vrijdagnamiddag 0,5% hoger.

Expiratie opties

Vrijdag zaten handelaren midden in de maartexpiratie van de opties op de grote aandelenmarkten. Het effect daarvan is volgens handelaren relatief gering.

,,De markt is richting het weekend erg rustig, met kleine koersbewegingen, de volatiliteit komt af", aldus Christopher Ho van arbitragefonds Mint Tower.

De Nederlandse Staat kwam met een nieuwe tienjaarsobligatie tussen €4 en €6 miljard, bij een coupon die met 0,5% een verdubbeling is ten opzichte van de vorige tienjaarslening.

De euro noteerde 0,3% lager tegen de dollar tot $1,127 nadat ECB-bestuurder Praet anders dan voorzitter Draghi aankondigde dat de rentes voor de eurozone nog lager kunnen.

,,Maar het is begrijpelijk. De euro was alweer vijf cent opgelopen sinds de vorige aankondiging", ziet Cardon van Rabobank. ,,De beurzen en bedrijven in de VS profiteerden tot nu toe van de lage dollar. De ECB wil daar wat tegenover zetten voor bedrijven uit de eurozone."

Delta Lloyd gewild

In de AEX kregen de winnaars steeds meer de overhand. Koploper OCI gaat uit de AEX en werd 5,7% hoger verhandeld. ASML liet een winst van 0,8% optekenen.

Supermarktketen Ahold verloor 1,5%.

Delta Lloyd klom naar een winst van 5,1%. De verzekeraar maakt volgende week woensdag details bekend voor de claimemissie en vertrekt na vandaag eveneens uit de AEX.

Zwaargewicht ING steeg met 0,9% bij het slot, Aegon pluste bij de financials met 0,5%.

RD Shell noteerde1,6% lager. Nomura heeft het koersdoel van de olie- en gasreus opwaarts bijgesteld onder handhaving van het koopadvies. De Japanse zakenbank ziet in de energiereus een goede hedge tegen hogere olieprijzen.

Staalreus ArcelorMittal (+0,9%) profiteerde na de koerssprong van donderdag van de nieuwe prijsstijgingen in de VS, aldus Berenberg.

Midkapper Galapagos verloor uiteindelijk 0,5% bij de slotbel. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan goede resultaten te hebben behaald in de eerste tien weken van een klinisch onderzoek (fase 2) naar de werking van het middel filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn. Hoofdonderzoeker Séverine Vermeire zal de resultaren toelichten op een congres in Amsterdam. Fagron nam de koppositie over met een vooruitgang van 3,9%.

Air France KLM (+1,2%) zou een bieding op zijn cateringtak wegen.

Flow Traders daarentegen pluste met 1%. Bodemonderzoeker Fugro daarentegen steeg met 0,4%.

Toeleverancier aan apotheken Fagron won 13,6% terrein. Het staat aan de vooravond van een belangrijke aandeelhoudersvergadering na overeenstemming over extra kapitaalinstroom. Investeringsmaatschappij Waterland en investeerders Filip Balcaen en Marc Coucke staan garant. Zij nemen al €118 miljoen van de financiering op zich, van het totaal van €131 miljoen.

BAM kreeg twee opdrachten voor bouwwerken in Londen en ging met 1,9% winst het weekend in.

Detacheerder Brunel steeg met 3,3% bij de smallcaps.

Lokale aandeel Pershing Square viel 1,1% terug. Donderdag nabeurs maakte Standard & Poor's (S&P) bekend het kredietoordeel op het in Amsterdam genoteerde investeringsfonds mogelijk te verlagen. Door de koersduikeling van Valeant, waarin Pershing een groot belang heeft, kreeg ook het fonds van miljardair Bill Ackman een flinke tik.

Een iPad Pro of Apple Watch Sport winnen? Doe mee aan het DFT Beursspel!