Nieuws/Buitenland
434987
Buitenland

Dna Salah Abdeslam in Brussels appartement

BRUSSEL - In het Brusselse appartement waar de Belgische politie eerder deze week een inval deed, zijn dna-sporen en vingerafdrukken van Salah Abdeslam aangetroffen. Bij de inval in de deelgemeente Vorst kwam een terrorist om het leven en raakten vier agenten gewond.

De vondst is door het Belgisch federaal parket bevestigd aan de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, na berichtgeving door het Franse tijdschrift L’Obs. Volgens de Franstalige publieke zender RTBF is Salah Abdeslam ‘meer dan waarschijnlijk’ een van de twee personen die gevlucht zijn tijdens de huiszoeking in Vorst.

De 26-jarige Salah Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek is voortvluchtig sinds zaterdag 14 november, de dag na de aanslagen in Parijs. Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie kamikazes af aan het Stade de France. Zij broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op.

De Fransman Salah Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Een hypothese luidt dat hij nog een aanslag moest plegen in het achttiende arrondissement in Parijs. Die aanslag werd aanvankelijk door terreurorganisatie IS opgeëist, maar heeft nooit plaatsgevonden.

Gedode terrorist in Vorst

Mohamed Belkaid, de terrorist die dinsdag werd doodgeschoten in Vorst, is dezelfde persoon die onder de schuilnaam Samir Bouzid heeft meegewerkt aan de aanslagen in Parijs. Hij was een 35-jarige Algerijn die illegaal in ons land verbleef. Tot dusver was niet bekend dat hij dezelfde man was als Bouzid, zo bevestigt het parket. Nu dit feit bekend is, werd vanmiddag een nieuwe klopjacht in Molenbeek opgestart, hele straten werden afgezet.

In september 2015 ging Salah Abdeslam in Hongarije twee mannen ophalen in het station in Boedapest. Abdeslam had voor allebei valse identiteitspapieren bij op naam van Soufiane Kayal en Samir Bouzid. De twee werden vlak naar de aanslagen van Parijs gefilmd in een kantoor van Western Union in Brussel. Ze maakten 750 euro over op de rekening van Hasna Ait Boulahcen, de nicht van het vermoedelijke brein van de aanslagen Abdelhami Abaaoud. Zij zorgde voor de schuilplaats van de terroristen in Saint-Denis.