Nieuws
434997
Nieuws

Vissorteerders mogen niet werken

Zo’n 140 zelfstandige vissorteerders staan te trappelen om aan het werk te gaan op de visafslag op Urk, maar de directeur wil hen niet toelaten, ondanks een uitspraak van de rechter.

De vissorteerders, die zich hebben verenigd, hebben een nieuw kort geding aangespannen dat maandag dient, meldt Omroep Flevoland. Woensdag oordeelde de rechter al dat de vissorteerders mogen werken voor hun oude tarief totdat een conflict tussen hen en de directie van de veiling juridisch is afgehandeld. Een arbitragecommissie moet zich hierover uitspreken.

Het tarief vormt de aanleiding van het conflict tussen directie en de peken, zoals de sorteerders ook worden genoemd. Peken krijgen 2,25% van de visopbrengst. De directie van de afslag wil het tarief voor schol en tarbot verlagen naar 1,5%, meldt De Stentor.

De vissorteerders stellen dat daarmee het verlies op een nieuwe sorteermachine die een paar jaar geleden werd aangeschaft, wordt gecompenseerd. Het ding zou mankementen vertonen en 20 ton vis per uur verwerken in plaats van de verwachte 40 ton.