Nieuws/Buitenland
435011
Buitenland

Vluchtelingencrisis wordt aangepakt

Migratiedeal is rond

BRUSSEL - De Europese Unie en Turkije gaan samen de vluchtelingencrisis aanpakken. De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen hebben het vrijdagochtend voorbereide compromis goedgekeurd. Dat maakte de Finse premier Juha Sipilä op Twitter bekend.

Kernpunten zijn dat er een voorzichtige eerste stap word gezet richting toetreding tot de EU, dat er versneld geld komt voor Ankara en dat vanaf zondag elke migrant die nog voet aan wal zet in Griekenland wordt teruggestuurd.

Vingerafdrukken

De migranten worden wel eerst geregistreerd compleet met vingerafdrukken. Op die manier moet worden voorkomen dat er alsnog een vloed komt van migranten die het er nog op wagen.

Daarvoor krijgt Griekenland extra hulp van rechters, tolken en asielexperts. Het terugsturen kan dan ook niet meteen. Zo gauw dat terugsturen over enkele dagen begint, zal de EU Syriërs uit Turkse kampen opnemen.

De leiders van de 28 EU-landen waren sinds 14.00 uur bijeen om te horen hoe voorgesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu verliepen. Cyprus, een fervent tegenstander van Turks EU-lidmaatschap, kon leven met de oplossing.

Rutte

Vanaf 09.00 uur was er beraad tussen EU-president Donald Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en premier Mark Rutte in zijn rol als tijdelijk voorzitter en de Turkse premier. Dat was rond 13.30 uur afgerond. De 'voorgesprekken' moesten de weg plaveien voor een definitief akkoord over afspraken om de stroom vluchtelingen vanuit Turkije in te dammen.