Nieuws/Buitenland
435027
Buitenland

Vrees voor nieuwe migratiestroom uit Libië

BRUSSEL - De EU is huiverig dat de stroom migranten die vanuit Libië naar Europa komt weer aanzwelt. Bijna een half miljoen ontheemden in Libië kunnen de oversteek naar Europa maken, waarschuwde EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een brief aan de Europese landen die persbureau Reuters in handen heeft.

Libië kwam vrijdag aan de orde in de marge van de EU-top in Brussel. De afgelopen dagen zijn volgens de Verenigde Naties al 2000 mensen van zee gered die vanuit Libië waren vertrokken. Italiaanse schepen onderschepten vrijdag nog 600 migranten en troffen ook een stoffelijk overschot aan.

Landen als Italië en Malta, maar ook Spanje en andere grote EU-landen zijn hier erg bezorgd over en spraken hierover met elkaar in de marge van de top. ,,De situatie is zorgwekkend, zei de Spaanse premier Mariano Rajoy. ,,Libië is een land waar Islamitische Staat posities aan het innemen is. Het is een land dat wordt gebruikt door de mensensmokkelmaffia. We kijken wat we kunnen doen.’’

De Europese Commissie bestudeert of een civiele veiligheidsmissie naar het Noord-Afrikaanse land mogelijk is, ook met het oog op de migratiestroom, aldus Mogherini. Het doel daarvan is de Libische politie, grenswacht en antiterrorismediensten te laten samenwerken met de VN.

De beoogde eenheidsregering in Libië is nog altijd niet geïnstalleerd. Het land telt sinds 2014 twee regeringen. De EU bereidt sancties voor tegen Libische leiders die een eenheidsregering blokkeren.