Nieuws/Buitenland
435042
Buitenland

EU-leiders buigen zich over migratiedeal

BRUSSEL - Een deal over een gezamenlijk plan van aanpak van de migratiecrisis tussen de EU en Turkije lijkt binnen handbereik. De leiders van de 28 EU-landen zijn sinds 14.00 uur bijeen om te horen hoe voorgesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn verlopen. Als de 28 hier positief op reageren, dan wordt Davutoglu er weer bij gehaald om de deal definitief te beklinken.

Vanaf 09.00 uur was er beraad tussen EU-president Donald Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en premier Mark Rutte in zijn rol als tijdelijk voorzitter en de Turkse premier. Dat was rond 13.30 uur afgerond. De 'voorgesprekken' moesten de weg plaveien voor een definitief akkoord over afspraken om de stroom vluchtelingen vanuit Turkije in te dammen.

Op tafel ligt een nieuwe aangepaste tekst, waar de EU-leiders dan hun zegen aan moeten geven.

De Luxemburgse premier Xavier Bettel liet via Twitter weten dat hij hoopt dat er een deal komt. ,,Maar niet tegen elke prijs. We moeten onze waarden hoog houden.''

Onderdeel van de afspraken is onder meer dat Turkije alle migranten terugneemt die illegaal de oversteek hebben gemaakt naar Griekse eilanden. De EU-landen zullen dan voor elke Syriër die wordt teruggestuurd, een Syrische vluchteling die in Turkse kampen zit in Europa onderbrengen.

Om een dergelijke operatie te laten slagen, moet de asielaanvraag van migranten in Griekenland versneld worden verwerkt. Daar moeten asielexperts, tolken en rechters voor worden gemobiliseerd.

Europa en Turkije willen het plan zo snel mogelijk laten ingaan, anders zouden smokkelaars nog massaal gaan werven om migranten over te zetten naar Europa. Mogelijk zou de deal al zondag van kracht worden.