Nieuws
435043
Nieuws

ECB-bestuurder: rente kan nóg lager

AMSTERDAM - De rente in de eurozone kan nog lager, hoewel die op een historisch dieptepunt staat, aldus hoofdeconoom Peter Praet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Op dit vooruitzicht van een nog lagere rente en extra ingrepen om de eurozone-economie te versterken daalde de euro vrijdag tegen de dollar met 0,2% tot $1,128.

Tegenover de Italiaanse krant La Republica stelde Praet vrijdag uitdrukkelijk dat de bodem van de rente nog niet is bereikt.  ,,We zijn nog niet aan de ondergrens", stelt hij.

Impuls

,,Bij nieuwe schokken waarmee de vooruitzichten verslechteren, of wanneer de omstandigheden voor financieringen onvoldoende zijn om de economie en de inflatie een impuls te bieden, blijft een renteverlaging onderdeel van onze munitie", aldus Praet.

Daarmee geeft hij ruimte aan speculatie over uiteindelijk het uitdelen van geld aan consumenten, het zogeheten 'helikoptergeld', om bestedingen in de eurozone aan te jagen.

Negatieve rente

Praet zegt dat de gereedschapskist met instrumenten niet uitgeput is geraakt, volgend op een serie ingrepen vorige week.

Bij het rentebesluit van vorige week donderdag werd de depositorente, waartegen banken geld bij de ECB mogen parkeren, verlaagd van -0,3% tot -0,4%.

Opkoopprogramma

De rente waartegen Europese banken geld lenen van ECB ging omlaag naar 0% en het opkoopprogramma van obligaties werd uitgebreid naar €80 miljard per maand.

Ook nadat het nieuwe opkoopprogramma is afgerond, houdt de ECB vast aan ,,huidige of lagere niveaus" van de rentetarieven die Frankfurt bepaalt, nuanceerde Praet eerdere uitspraken van ECB-president Draghi.