Nieuws
435057
Nieuws

Paasacties bij Jumbo stap dichterbij

AMSTERDAM (AFN) - Medewerkers van distributiecentra van supermarktketen Jumbo dreigen uiterlijk donderdag het werk neer te leggen. Vakbondsleden staan unaniem achter eventuele acties. Dat zeggen bestuurders van FNV en CNV vrijdag.

De vakbonden bereikten deze week een voorlopig akkoord met onderhandelaars van Jumbo over een nieuwe cao. De top van het concern zette daar twee uur later een streep door.

De bonden willen met de acties afdwingen dat het bedrijf de gemaakte afspraken alsnog nakomt. ,,We kunnen wel gaan praten, maar dan over de toekomst, want over de komende periode hebben we al een akkoord en die deal moeten ze gewoon nakomen", zegt Henk van der Ploeg van FNV.

De bonden gaven al aan met hun acties op het voor supermarkten belangrijke paasweekeinde te mikken. ,,Mensen doen donderdag, vrijdag of zaterdag hun inkopen voor Pasen", zegt Van der Ploeg. ,,Het ligt dus voor de hand dat we voor die tijd actie ondernemen, tenzij Jumbo over de brug komt."

Volgens Van der Ploeg zullen stakingen al snel tot lege schappen leiden, vooral op de versafdelingen. ,,Dat heeft heel snel effect, want het gaat om de paasleveringen."

Jumbo laat in een reactie weten het te betreuren dat de bonden met acties dreigen. Volgens financieel topman Ton van Veen is de loonstijging van 1,75 procent in een jaar tijd, waarover eerder een akkoord werd gesloten, nu onbespreekbaar. ,,Vergelijk het maar met te hard rijden in de mist. Of de snelheid moet omlaag of het vooruitzicht moet worden verbeterd."