Nieuws
435063
Nieuws

Mee op vogelvleugels

Vanuit vogelvlucht de aardbol bewonderen. In een paar vleugelslagen grenzen overvliegen, zonder met je paspoort in de rij te hoeven staan. Als je toch een vogel was...

Veel landen zijn trots op hun vogels en hebben één specifieke vogelsoort verkozen als nationaal symbool voor de natie. Die trots uit zich onder meer in de verschillende wandelingen die naar de dieren vernoemd zijn.

Hieronder een lijstje van een paar tropische verschijningen die zijn benoemd tot nationaal symbool. Op welke vleugels zou jij wel eens mee willen liften?

- Condor

 

De condor is de nationale vogel van Bolivia, Chili, Colombia en Ecuador tegelijk. Het is de grootste vogel van de wereld en leeft in het uitgestrekte Andesgebergte van Zuid-Amerika. Niet gek dat maar liefst vier landen deze enorme verschijning als symbool verkiezen.

- Quetzal

 

Deze paradijselijke verschijning staat in Midden-Amerika bekend als de quetzal en is de nationale vogel van Guatemala. Ook in de jungle van Panama en Costa Rica vliegt hij parmantig rond. De mannetjes hebben in de paartijd indrukwekkend lange staartveren. Bij de indianen stond de doodstraf op het doden van een quetzal. De vogel staat symbool voor vrijheid, omdat het dier altijd sterft in gevangenschap.

- Secretarisvogel

 

Statig kijkt hij vanuit de boomtoppen uit over de savannes van Afrika. De secretarisvogel is de nationale vogel van Soedan. Deze roofvogel vliegt en scharrelt rond over de tropische grasvlaktes onder de Sahara.

- Grijskopijsvogel

 

De grijskopijsvogel is de nationale vogel van de Kaapverdische eilanden. Lekker in de bossen, vlakbij het water zoekt hij insecten als maaltijd. De vogel komt ook in veel andere West-Afrikaanse landen en delen van Zuid-Afrika voor.

Voorlopig geen tijd om zo ver te reizen?

Nederland heeft sinds kort ook een nationale vogel! De VARA en Vogelbescherming riepen vorig jaar na een verkiezing de grutto uit tot nationale vogel, Waar dit beestje uithangt? Als de ergste kou weg is uit Nederland, vliegt de grutto van West-Afrika naar ons land om hier de lente door te brengen in weidegebieden en uiterwaarden.

Ook mooi hoor, lekker vliegen over de groene graslanden van ons kikkerlandje.