Nieuws/Buitenland
435086
Buitenland

Duitsland blijft worstelen met circusdieren

BERLIJN - Wat in Nederland, België en veel andere EU-landen al is gelukt, komt in Duitsland maar niet van de grond: een verbod op het houden van circusdieren. Vrijdag stemde de Bondsraad in met een voorstel waarin de Duitse regering wordt opgeroepen een verbod in te stellen.

Of Berlijn na mislukte pogingen in 2003 en 2011 nu wel instemt met een dergelijk verbod is echter nog maar de vraag. Het ministerie van Voedsel en Landbouw stelt dat het weinig kan uitrichten door bepalingen in de grondwet op de dierenbescherming. Een verbod is alleen mogelijk als dieren op wisselende plaatsen worden gehouden en alleen onder schadelijke omstandigheden van erbarmelijk lijden en pijn worden gehouden of getransporteerd. Daarvoor ontbreken gegevens uit de deelstaten, aldus Duitse media op vrijdag.

Dierenrechtenorganisatie PETA ziet evenwel een andere reden voor het uitblijven van een verbod. Fractievoorzitter Volker Kauder van de CDU/CSU in de Bondsdag is groot circusliefhebber en is zelfs benoemd tot 'erefan' van Zirkus Krone. Zijn fractie blokkeert al jaren een verbod op wilde dieren in circussen, aldus PETA-campagneleider Peter Höffken.