Nieuws
435090
Nieuws

Toshiba mikt op terugkeer naar zwarte cijfers

TOKIO (AFN) - De geplaagde Japanse elektronicaproducent Toshiba verwacht het komende boekjaar weer beter te gaan presteren. Het met een boekhoudschandaal kampende concern verkoopt divisies en voert een grote reorganisatie door om de winstgevendheid op te schroeven.

Toshiba verwacht dit boekjaar, dat deze maand wordt afgesloten, een operationeel verlies van 430 miljard yen (3,4 miljard euro) in de boeken te zetten. Voor de komende twaalf maanden voorspelt de onderneming echter een positief bedrijfsresultaat van 120 miljard yen (circa 1 miljard euro).

Voorlopig heeft het bedrijf echter nog wel te kampen met de naweeën van het grote boekhoudschandaal dat vorig voorjaar naar buiten kwam. Topfunctionarissen bij Toshiba bleken jarenlang te hebben geknoeid met de cijfers waardoor de afgelopen jaren 152 miljard yen meer winst in de boeken werd gezet dan er daadwerkelijk was behaald.

Canon

Toshiba, dat producten maakt variërend van computers tot apparatuur voor kerncentrales, slankt de komende tijd flink af. Zo wordt het onderdeel dat medische apparatuur maakt verkocht aan Canon en gaat de divisie voor huishoudelijke apparatuur naar het Chinese Midea Group. Verder wordt overwogen om de productie van computers te staken. Daarnaast snijdt de onderneming stevig in het personeelsbestand.

Topman Masashi Muromachi gaf vrijdag aan dat het verloren vertrouwen niet snel zal worden herwonnen. ,,We moeten ons omvormen tot een bedrijf dat een duurzame groei kan laten zien’’, concludeerde hij.