Nieuws/Binnenland
435113
Binnenland

Tweede leven voor Hengelose meubels na wereldreis

Amsterdam - De ’School van Frank’ in Tanzania heeft deze maand Hengelose schoolmeubels in gebruik genomen. Basisschool De Telgenkamp heeft tientallen tafels en stoelen geschonken aan het project, dat ooit spontaan op een bruiloft is begonnen.

De vracht heeft een reis van 8,5 ver maanden gemaakt. „Op de laatste schooldag, eind juni, hebben we met alle kinderen de vrachtwagens volgeladen”, vertelt directeur Petra Huitink van De Telgenkamp. „Het is heel veel werk, maar wel mooi. We zijn blij dat de kinderen zien hoe het daar gebruikt kan worden. Zo dragen we ons steentje bij.”

Na de operatie in Hengelo heeft de stichting een container richting Afrika verscheept. Op foto’s is te zien hoe het oude meubilair door het continent reist. Met houten stammen wordt het gevaarte op vrachtwagens geleid.

Enkele weken terug is alles aangekomen bij de School van Frank. Dat project is opgestart door een groep Nederlanders. Ze zijn op de bruiloft van Frank Bigirwamungu, die geboren is in Tanzania, en Marloes Bargeman geweest. De twee ontmoetten elkaar in 2000 in een ziekenhuis omdat Bargeman gewond was. Vier jaar later waren ze getrouwd.

De trouwdag in Tanzania was een groot feest voor de Nederlanders. Ze werden „meer dan hartelijk” ontvangen door de familie van Frank. „Geweldig om te zien hoe de familie voor duizend gasten eten verzorgt”, zo valt te lezen op de site van stichting Shoma. „Met eigen kruiden, groente, koeien en geiten.”

De stichting werd het resultaat van de hartelijke ontvangst, want de groep voelde de noodzaak om iets terug te doen voor de gemeenschap. Onderwijs was prioriteit. De stichting heeft scholen voorzien van boeken, nieuwe wc’s en solarlampen. Ook kwam er een waterbron. De eigen school, te volgen via Facebook, is het jongste pronkjuweel.