Nieuws/Binnenland
435124
Binnenland

Duidelijke grenzen voor medische noodzaak operatie

Diemen - Ooglidcorrecties en besnijdenissen met medische noodzaak kunnen in 2017 na tien jaar weer vergoed worden via het basispakket.

Vandaag ligt een positief advies van het Zorginstituut op tafel bij de Adviescommissie Pakket. Dit gaat bij goedkeuring naar minister Schippers (Volksgezondheid). 5000 patiënten per jaar kunnen een vergoeding krijgen voor correctie van oogleden die zo hangen dat ze bijna niets meer zien. Nog eens 5000 komen in aanmerking voor een besnijdenis omdat ze infecties krijgen door bijvoorbeeld een nauwe voorhuid. „Dit zijn dus geen besnijdenissen om religieuze of cosmetische redenen”, zegt chirurg Van der Hulst. Verder komt er een vergoeding voor borstimplantaten voor mensen met een aangeboren afwijking.

'Goed nieuws'

Nu betaalt een groep van ongeveer tienduizend patiënten per jaar de behandeling uit eigen zak of de patiënten zien er uiteindelijk toch vanaf. Ruim tien jaar geleden verdween de vergoeding omdat er misbruik van werd gemaakt en er geen duidelijke grenzen waren over de medische noodzaak.

„Het is erg goed nieuws”, zegt directeur Dianda Veldman van patiëntenfederatie NPCF. Vandaag ligt het advies van het Zorginstituut ter goedkeuring bij de adviescommissie over het basispakket.

Veldman: „Het gaat om behandelingen die duizenden euro’s kosten en voor veel patiënten dus niet zomaar zelf te betalen zijn.”

De behandelingen zijn absoluut geen esthetische verfraaiingen. „Dit zijn mensen die bijna niets meer kunnen zien door hangende oogleden. Ze kunnen niet meer autorijden”, zegt plastisch chirurg René van der Hulst, die zelf ook die ingrepen uitvoert.

Bij borstimplantaten komen patiënten met heel weinig klierweefsel in één of beide borsten door een aangeboren afwijking straks in aanmerking voor vergoeding. Ook circumcisies met medische noodzaak worden vanaf 2017 vergoed als het aan het Zorginstituut ligt.

Als de adviescommissie haar goedkeuring geeft, gaat het advies naar minister Schippers (VWS). Zij neemt doorgaans de adviezen over en heeft in dit geval daadwerkelijk gevraagd om te kijken of de chirurgische ingrepen vergoed kunnen worden door een grens te stellen bij wat medisch noodzakelijk is. Dat hebben chirurgen gedaan.