Nieuws/Binnenland
435136
Binnenland

Wetenschappers vinden verloren herinneringen

Muizen met alzheimer krijgen geheugen terug

Amsterdam - Zal het ooit mogelijk zijn om verloren gegane herinneringen terug te halen bij de patiënt met Alzheimer-dementie?

Amerikaanse wetenschappers menen, zij het met duizend slagen om de arm, dat dit in de verre toekomst zal kunnen. Zij zeggen er in te zijn geslaagd om verdwenen herinneringen van muizen met beginnende Alzheimer terug te brengen.

Hoewel de Amerikaanse muizenstudie door onderzoekers van het Technisch Instituut van Massachusetts (MIT) in de verste verte nog geen enkel concreet effect heeft voor het behandelen van de mens met Alzheimer, klinkt in de wetenschappelijke wereld enig enthousiasme. Onder meer van de Nederlandse klinisch neuroloog en Alzheimerexpert, prof. dr. Philip Scheltens van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Eén belangrijke bevinding uit het in Nature gepubliceerde muizenexperiment trekt in het bijzonder zijn aandacht. Scheltens, tevens directeur van het VUmc-Alzheimercentrum, reageert: ,,Tot nu toe is altijd aangenomen dat patiënten met Alzheimer geen nieuwe informatie meer kunnen opslaan. Dat nu blijkt niet zo te zijn. Maar let wel: het gaat hier over muizen en níet over mensen.”

Toch kan iets uit de studie worden geleerd, meent Scheltens. ,,Wij gingen er altijd vanuit dat de informatie-opname wordt ’geblokkeerd’ door samenklonteringen van een eiwit in het brein, amyloid-beta genaamd. Nu blijkt, om het maar zó te zeggen, dat informatie wel degelijk érgens op de harde schijf van het menselijk brein wordt opgeslagen. Alleen kan de patiënt daar niet meer bij. Het is dus niet zo dat die informatie in het geheel níet wordt opgenomen, zoals wij altijd dachten. Dat gebeurt wel, en dat is een interessante constatering.”

Dat was ook precies de bedoeling van het wetenschappers uit Massachusetts: kijken of en waar herinneringen in het brein blijven. Door uitgeschakelde geheugencellen aan de onderzijde van de hippocampus te activeren met een speciaal licht, kwamen de herinneringen weer tot leven.