Nieuws/Binnenland
435139
Binnenland

Gesprek van de dag: vrijdag 18 maart

Wilders voor het hekje

De PVV-leider moet zich in de beveiligde rechtbank op Schiphol verantwoorden voor zijn 'meer of minder Marokkanen' uitspraken. Verder: Europese Unie eensgestemd over migratiecrisis, gaan motorbendes massaal op de vuist en na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest gaat Dierenpark Emmen vrijdag weer open.

Wat heb je vannacht gemist?

 • De Europese Unie is het in de nacht van donderdag op vrijdag eens geworden over hoe ze samen met Turkije de migratiecrisis willen oplossen. Vrijdagochtend wordt het aanbod voorgelegd aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Lees meer.
 • Geert Wilders wilde tijdens zijn proces over de minder-Marokkanenuitspraak onder meer premier Rutte en vicepremier Asscher laten verhoren. De rechter wees de verzoeken af. Lees meer.
 • De Algerijnse verdachte die dinsdag bij een antiterreuractie in de Brusselse deelgemeente Vorst om het leven is gekomen, zou zich bij Islamitische Staat hebben aangemeld als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 • Fleur vecht nog voor haar leven, nadat ze slachtoffer werd van een uit de hand gelopen straatrace tussen een beschonken vader (53) en zoon in hun Porsche en Mini. Lees meer.
 • De politie heeft een 36-jarige Brit opgepakt in Amsterdam die miljoenen, mogelijk zelfs tientallen miljoenen euro’s van criminelen zou hebben witgewassen. Hij deed dit vanuit zijn huis in de hoofdstad. Lees meer.
 • Ooglidcorrecties en besnijdenissen met medische noodzaak kunnen in 2017 na tien jaar weer vergoed worden via het basispakket. Lees meer.
 • Motorbendes op de vuist. Een en ander was onderdeel van een ware bendeoorlog. De  beelden van dit massale geweldsincident werden tot nu toe angstvallig geheim gehouden, maar De Telegraaf kan ze nu exclusief tonen. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 • Vanaf september zal Danny de Munk (46) nog één keer te zien zijn als Ciske, de rol waar hij zoveel aan te danken heeft en waardoor hij ook zijn grote voorbeeld André Hazes leerde kennen: "Vierendertig jaar geleden, ik schrik ervan als ik het zeg." Lees meer.
 • Simon Keizer onthult in zijn biografie dat hij en zijn vrouw Annemarie een paar jaar geleden vreselijk nieuws te verduren kregen. Lees meer.
 • Even een sigaretje opsteken op het bankje van de speeltuin, in de rij van het pretpark of in de auto met je kind(eren) op de achterbank. Erger jij je aan ouders die dit doen? Of vind je dat dit moet kunnen? Lees meer.
 • Manchester United kwam niet in de buurt van doorbekeren in de Europa League, maar toch was manager Louis van Gaal na afloop niet ontevreden over het returnduel met Liverpool: 1-1. Lees meer. 

Wat kan je vandaag volgen?

 • Advocaat Geert-Jan Knoops voert op dit moment overleg met Geert Wilders over de zitting in de rechtbank straks. Ze bespreken wat te doen naar aanleiding van het hacken van de pleitnota. Lees meer.
 • Na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest gaat Dierenpark Emmen vrijdag weer open. Koning Willem-Alexander komt om 14.00 uur aan en opent dan Wildlands Adventure Zoo, een avontuurlijke dierentuin aan de rand van de Drentse plaats. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 • Het klinkt als een vroege 1 aprilgrap, maar Eef Peters weet het ’bijna’ zeker. Hij heeft voor zijn Oorlogsmuseum 40-45 in Arnhem de hand weten te leggen op een typemachine van Adolf Hitler. Lees meer.
 • De jaarlijkse aangifte is voor de meeste Nederlanders geen favoriet klusje - en dat is het al helemaal niet als de techniek tegenzit. Gisteren was het urenlang onmogelijk om aangifte via internet te doen, en dat is precies de methode waar de Belastingdienst vol op inzet. Lees meer.