Nieuws/Binnenland
435144
Binnenland

Motorbendes op de vuist

SITTARD - Leden van de Limburgse tak van motorclub Bandidos, tegen wie al geruime tijd een grootschalig strafrechtelijk onderzoek loopt, raakten op 7 mei vorig jaar slaags met bikers van de concurrerende motorbendes Hells Angels en de Red Devils voor cafe Dug Out in Sittard. Hierbij werd ook geschoten. Een en ander was onderdeel van een ware bendeoorlog. De  beelden van dit massale geweldsincident werden tot nu toe angstvallig geheim gehouden, maar De Telegraaf kan ze nu exclusief tonen. Voor het eerst zijn de Bandidos hierop vechtend in actie te zien.

Bij deze schiet- en vechtpartij waren onder andere Bandidos-president Harrie Ramakers en zijn rechterhand Marco H., tevens vice-president van de beruchte motorclub, betrokken. Zij werden hierbij ondersteund door een ruim aantal andere clubleden, allen gekleed in de hesjes (colors) van de Bandidos. Rond acht uur 's avonds liep het helemaal uit de hand.

Op de beelden, gefilmd door een bewakingscamera, is te zien dat er daarna over en weer forse klappen en trappen werden uitgedeeld. Ook viel er zelfs een schot. De kogel werd door een raam van de bovengenoemde kroeg afgevuurd. Rondvliegend glas kwam onder andere terecht op een van de motorduivels. Outlawbikers van de Red Devils en een prospect-lid van de Hells Angels raakten tot bloedens toe gewond.

Wat niemand wist is dat op dat moment al geruime tijd een grootscheeps onderzoek liep naar de handel en wandel van de Bandidos door justitie in Limburg. In het kader daarvan vonden er op 27 mei op 25 plaatsen in onder andere Zuid-Limburg invallen plaats. Hierbij wordt onder andere motorclub-baas Harrie Ramakers, zijn zoon Jeremy en de bovengenoemde Marco H. opgepakt.

Tijdens dit hele onderzoek werd ook een groot aantal andere clubleden gearresteerd. De opsporingsdiensten stuitten verder op een partij automatische wapens, munitie en drugs. De Bandidos-leden, die onder strenge schorsingsvoorwaarden inmiddels op vrije voeten zijn, worden onder andere verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen, afpersing, drugshandel en openlijke geweldpleging. Het onderzoek naar hen is nog in volle gang.