Nieuws/Binnenland
435157
Binnenland

Wilders: proces nu al een farce

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders noemt het proces dat vrijdag tegen hem begint over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken een ,,enorme bende'' en ,, een farce''. Hij wijst daarbij onder meer naar het op voorhand uitlekken van zijn pleitnotitie.

De politicus haalt vrijdaochtend op Twitter hard uit naar het Openbaar Ministerie (OM). ,,Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce'', zo stelt hij.

Een concept van de pleitnotitie van Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops kwam donderdag al naar buiten. Volgens Knoops zou het stuk zijn buitgemaakt door hackers. Hierin staat onder meer dat Wilders tijdens zijn proces premier Rutte en vicepremier Asscher wil laten verhoren.

Vrijdag begint in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol de eerste openbare zitting in de zaak over de omstreden Marokkanenuitspraken van Wilders. Het OM vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

’Minder Marokkanen’

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder''. ,,Dan gaan we dat regelen'', reageerde Wilders.

Het gaat vrijdag om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben aangekondigd rond de zitting te gaan demonstreren.

Het begin van de inhoudelijke behandeling staat gepland op 31 oktober. Er zijn drie weken voor uitgetrokken. De uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.

Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce.— Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 18, 2016