Nieuws
435193
Nieuws

3x

Proeven op een koffieplantage

Het eerste kopje koffie op je werk is lekker, maar het eerste ’bakkie’ dat net gebrand is op een koffieplantage smaakt nóg beter. Genieten, met exotisch uitzicht over de groene plantages. Waar dat kan? Hier!

Koffie verbouwen luistert erg nauw. Niet ieder warm klimaat is er geschikt voor. Naast warmte is namelijk ook veel vocht en hoogte nodig om de koffiebessen goed te laten groeien. Zo groeit de Arabica-plant pas goed tussen de 800 en 2000 meter boven zeeniveau. De Robusta-koffieplant is in staat om ook in lager gelegen gebieden te groeien, maar smaakt een stuk bitterder dan de verfijnde Arabica-koffie.

De landen waar koffie verbouwd kan worden, vormen een gordel op de wereldkaart.

Reiskrant zet drie mooie locaties op een rij waar je koffieplantages kunt bezoeken. Vaak worden er vanuit de stad speciale tours aangeboden naar de plantages.

- Koffiedriehoek van Colombia

De uitlopers van het Andesgebergte in Colombia hebben een perfect klimaat voor de Arabica-plant. Het gebied tussen de steden Manizales, Pereira en Armenia wordt dan ook de 'koffiedriehoek' genoemd. De plantages zijn hier tegen de hellingen aan gebouwd. Het gebied is een populaire hotspot voor koffieliefhebbers, die wel eens willen zien waar de koffiebonen vandaan komen.

- De Kilimanjaro van Tanzania

Op de hellingen van de Kilimanjaro in Tanzania wordt veel koffie verbouwd. Waar de meeste mensen Arusha en Moshi aandoen als uitvalsbasis voor de zware klimtocht op de Kilimanjaro, bieden veel touroffices in deze steden ook leuke koffierondleidingen aan. Vanuit hier kun je een koffieplantage bezoeken en kennismaken met de lokale Chaga-stam.

- Boquete in Panama

Het bergdorp Boquete, op 1130 meter hoogte, heeft een ideale ligging voor de koffieteelt. Het tropische gebied kent zowel veel zon- als natte uren. Boquete is een trekpleister in Panama, omdat het gebied bekent staat om haar mooie wandelroutes in de jungle, koffieplantages en bloemen.

Wanneer je in de omgeving van het dorp rijdt, kom je de ene na de andere plantage tegen.