435362
Buitenland

Mogelijk ontdekking van de eeuw

Radarbeeld bewijst: Extra kamers Toetanchamon

CAÏRO - Uit radarbeelden blijkt dat in het graf van de Egyptische farao Toetanchamon inderdaad nog onontdekte ruimtes zijn. ,,We hebben twee extra ruimtes achter de grafkamer'', kondigde de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty donderdag in Caïro aan.

Achter een van de wanden zouden zich metalen of organische materialen bevinden. De opnames van een Japanse expert zijn echter niet volledig eenduidig. Nieuwe metingen in het Dal der Koningen, waar de graftombe zich bevindt, moeten later deze maand opheldering brengen.

De Britse archeoloog Nicholas Reeves kwam vorig jaar met de theorie over onontdekte ruimtes in het graf. Hij speculeerde dat daar koningin Nefertiti zou kunnen liggen, een van de stiefmoeders van Toetanchamon van wie een wereldberoemde buste in Berlijn staat. Nefertiti gold destijds als ’de mooiste vrouw ter wereld’. Mochten de kamers de tombe van Nefertiti bevatten, dan is er sprake van de ontdekking van de eeuw.

De Egyptische minister el-Damaty denkt dat een echtgenote van farao Echnaton, de vader van Toetanchamon, of een van diens dochters er begraven ligt.