Nieuws
435502
Nieuws

Kabinet neemt Air France in bescherming

Den Haag - Het kabinet wil dat politieke partijen in de Tweede Kamer ophouden met het afgeven op Air France omdat die dochtermaatschappij KLM zou meetrekken in zijn financiële misère.

Volgens minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) moet ook KLM aan de bak om het hoofd boven water te houden. „We kunnen wel schelden op Air France, maar KLM heeft kostenbesparingen ook te langzaam doorgevoerd”, meent de PvdA-bewindsman.

Daarmee gaf hij tegengas aan partijen zoals CDA en PVV die vooral Air France de wind van voren geven. Zij menen dat KLM wel alles doet om kosten te besparen, terwijl moedermaatschappij Air France op zijn handen zit.

Ook staatssecretaris Dijksma uitte kritiek op de Kamer en KLM. „Zowel voor Parijs als Amsterdam is het bittere noodzaak om kosten te reduceren. De echte concurrentie komt van buiten”, benadrukte ze.

Het concern heeft het zwaar omdat de concurrentie in de luchtvaart toeneemt. Arabische airlines timmeren aan de weg, maar ook lowcostvliegers maken het KLM-Air France moeilijk.