435559
Binnenland

Optocht van oldtimers als protest tegen milieuzones

Een lange slinger van oldtimers trekt zondag 3 april langs de grote steden als protestactie tegen de ’gehate’ milieuzones. Iedereen met een young- of oldtimer mag aanhaken bij de symbolische optocht, die vooral gezellig moet zijn.

De oldtimer-optocht wordt georganiseerd door Stichting Rotterdamse Klassiekers, die opkomt voor eigenaren van oude auto’s die door de milieuzones op veel plekken in de stad niet meer mogen rijden.

„Symboolpolitiek”

Rotterdammer Niels van Ham, voorzitter van de stichting, is gefrustreerd over de milieuzone die sinds 1 januari van kracht is in zijn stad. Sinds 1 januari 2016 mogen benzine- en lpg-auto’s van voor 1992 grote delen van Rotterdam niet meer in. „Hier vallen ontzettend veel youngtimers en oldtimers onder. Het verbod in Rotterdam is veel groter dan in Utrecht”, zegt Van Ham. „Niemand is tegen schone lucht, maar uit cijfers van het TNO blijkt dat het effect van de milieuzones zeer minimaal is. Daarbij worden ontzettend veel autoliefhebbers nu getroffen met deze maatregel en daar zit voor mij het probleem. Het is gewoon een vorm van symboolpolitiek.”

Het verbod in Rotterdam geldt ook voor dieselauto’s van voor 2001, oudere dieselvrachtwagens, bussen en campers. In Utrecht zijn de milieuzones al langer van kracht. Daar mochten oude diesels van voor 2001 het afgelopen jaar de binnenstad al niet meer in.

Optocht

Veel mensen die in het bezit zijn van een oude auto laten al positieve geluiden horen op de Facebookpagina van het evenement. „De strenge regels raken eigenaars diep”, zegt Van Ham. „Het is niet zomaar een apparaat om van A naar B te komen. Die auto zit diep in de ziel.”

Dat de milieuzones veel mensen raakt, bleek afgelopen zaterdag 13 maart in Rotterdam. Toen organiseeerde de stichting een oldtimer-meeting op de Coolsingel om aan de gemeente duidelijk te maken dat de milieuzone in Rotterdam zijn doel voorbij gaat. Op het evenement kwamen zo’n duizend autoliefhebbers met hun klassieke bak af. Van Ham heeft daarom ook het grootste vertrouwen in een goede opkomst op 3 april.

"Gezellige toer”

Het moet een symbolische actierit tegen de wildgroei aan milieuzones worden, aldus Van Ham. „We gaan er een gezellige toerrit van maken.” De tocht start in Rotterdam en gaat over de snelweg via Utrecht naar Amsterdam en dan via Den Haag terug naar Rotterdam. De totale afstand: zo’n 175 kilometer. Een klein stukje meerijden is ook goed. De stichting meldt erbij dat de protesttocht niet de milieuzones zal ingaan, maar zich netjes aan de regels houdt.