Nieuws/Binnenland
435691
Binnenland

MIVD: Onderzeeërs onmisbaar

Den Haag - Zonder onderzeeërs wordt Nederland voor het verzamelen van inlichtingen te afhankelijk van andere landen. Dat zei Pieter Bindt, directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), woensdag in de Tweede Kamer.

De politiek liet zich daar informeren over de opties voor de vervanging van de huidige onderzeeboten van de Walrusklasse, die in 2025 aan het eind van hun levensduur zijn. Defensie wil graag minstens vier nieuwe onderzeeërs en heeft daar in de meerjarenbegroting 2,5 miljard euro voor in de boeken staan. Het besluit tot aanschaf is aan een volgend kabinet.

Met onderzeeërs heeft de Nederlandse krijgsmacht ’iets unieks wat we met andere middelen niet kunnen’, zei Bindt. „Zonder onderzeeërs zouden we volledig afhankelijk zijn van anderen. In een ideale wereld zou je dan informatie van je vrienden krijgen. Maar in mijn wereld is dat niet altijd het geval.” Als bij bepaalde crises gebieden ontoegankelijk zijn voor luchteenheden of fregatten, kunnen onderzeeërs nog altijd opereren, zei Bindt.

Afschrikking

Behalve voor inlichtingen zijn onderzeeërs ook bedoeld om handelsvloten te beschermen, om speciale eenheden aan land te zetten, ter afschrikking en vanwege de militaire slagkracht. „Met één torpedo kunnen we een vijandelijk vliegdekschip laten zinken”, benadrukte generaal-majoor Schevenhoven.

Defensie zal voor het ontwerp en de bouw van nieuwe onderzeeërs moeten samenwerken met bondgenoten. Noorwegen of Zweden liggen daarbij het meest voor de hand, ook al is de defensiecultuur van die landen meer gericht op het verdedigen van het eigen grondgebied. De Nederlandse onderzeedienst is met z’n inzet in de internationale wateren meer expeditionair.

Raketten

Minister Hennis (Defensie) heeft al eerder aangegeven dat nieuwe onderzeeërs niet alleen inlichtingen moeten verzamelen, maar net als de huidige onderzeeërs ook een flinke slagkracht moeten bezitten. Behalve torpedo’s, zoals de Walrus-boten, zouden de vervangers ook raketten moeten kunnen afvuren. Binnenkort komt de VVD-bewindsvrouw met een nadere uitwerking.

De Tweede Kamer heeft de vervanging van de Walrusklasse bestempeld tot ’groot project’. Dat betekent dat de minister geregeld en nauwgezet moet rapporteren over hoe de aanschaf ervoor staat en wat de verwachte kosten en risico’s zijn. Ook komt er onafhankelijk toezicht, bijvoorbeeld van de Rekenkamer.

Defensie kent geen gelukkige geschiedenis met de aankoop van onderzeeërs. Bij de huidige Walrusklasse liepen de aanschafkosten zo uit de hand dat er bij de marineleiding koppen rolden. Defensie zag zich gedwongen de politiek meer te betrekken bij de aankoop van materieel.