Nieuws
435894
Nieuws

Korten steeds onvermijdelijker

Pensioenfondsen zakken door ijs

Amsterdam - Nog niet eerder sinds de financiële crisis stonden de pensioenfondsen er zo dramatisch voor. De grootste vijf pensioenfondsen maken vandaag hun cijfers bekend over de maand februari. De twee grootste fondsen, ABP en PfzW, scoorden het slechtst met een dekkingsgraad ver onder de 90%.

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn komt met een dekkingsgraad van 87% het meest dramatisch uit. Dat betekent dat het fonds voor iedere euro aan beloofd pensioen nu en in de toekomst op dit moment nog maar 87 cent in kas heeft.

Gedurende de dag maken meerdere pensioenfondsen hun dekkingsgraden bekend. Wij werken onderstaand overzicht continu bij. Gebruikers van de Telegraaf-app kunnen hier klikken om het overzicht van de dekkingsgraden te zien.

Metaalfonds PMT maakte als eerste bekend dat de actuele dekkingsgraad verder gedaald is naar 89,6%. Beide fondsen zijn daarmee in de buurt van de kritische dekkingsgraad beland, wat korten volgend jaar onvermijdelijk maakt.

Het andere metaalfonds, PME, hield het ook niet droog en eindigde vorige maand op een actuele dekkingsgraad van 89,2 %. Alleen het pensioenfonds van de bouw hield het hoofd boven water met een dekkingsgraad van 102,4%.

Uitgeput

Eerder maakte het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, al bekend dat het in februari in de buurt van de kritische dekkingsgraad is uitgekomen. Het definitieve percentage kwam dinsdag uit op 88,2 procent. Daarmee zijn de herstelmogelijkheden voor het fonds op dit moment zo goed als uitgeput.

Zorgen

Hoewel pas eind van het jaar zal blijken of definitief korten nodig is, is het niet heel waarschijnlijk dat de financiële situatie van de fondsen de komende maanden veel zal verbeteren. De pensioenfondsen maken zich met name zorgen over de ontwikkeling van de rente. Die wordt door ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB) steeds verder naar beneden geduwd, wat de verplichtingen van pensioenfondsen juist omhoog duwt en pensioensparen extreem duur maakt.

De negatieve depositorente die Mario Draghi, president van de ECB, vorige week bekend maakte vergroot de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten korten. De sector roept de politiek op maatregelen te nemen om kortingen te voorkomen.

Te denken valt aan het verhogen van de AOW-uitkering of het verlagen van de inkomstenbelasting. Maar verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma wil voorlopig nog afwachten hoe de fondsen er in mei voorstaan, heeft zij de Kamer eerder laten weten.