Nieuws
435933
Nieuws

Mazdarijder notoire brokkenpiloot

Amsterdam - Voor het tweede jaar op rij reden Mazdachauffeurs in 2015 van alle automobilisten de meeste schade.

Wie vorig jaar aan het stuur van een Mazda zat, maakte 20% meer brokken dan de gemiddelde chauffeur, blijkt uit statistieken die verzekeringsmaatschappij Generali vanochtend naar buiten brengt. Eveneens net als in 2014 was de Mitsubishirijder de op een na slechtste chauffeur van Nederland: 17% meer schade dan het gemiddelde.

Gebruikers van de Telegraaf-app kunnen hier klikken voor de graphic met alle statistieken.

Voor Citroënbestuurders was 2015 juist een uiterst veilig jaar. Bungelde het Franse automerk in de statistieken over 2014 nog iets onder het gemiddelde, het afgelopen jaar waren Citroënrijders 21% mínder vaak betrokken bij een schadegeval. Dat was nét voldoende om de bestuurders van Suzuki’s, al jaren goed voor een topklassering, naar de tweede plaats te verwijzen. De ’kampioenen’ van 2014, de Skodachauffeurs, legden de omgekeerde weg af: vorig jaar reden zij juist 7% meer schade dan gemiddeld.

Zuinig

Woordvoerder Anne Lobbes van Citroën begrijpt wel waarom juist dat merk de beste schadestatistiek laat zien: „Ze zijn extra zuinig op hun voiture. Citroënrijders, en we hebben een behoorlijke schare fans, zijn zeer betrokken bij het merk.”

Waar minder snelwegen zijn, zijn ook minder schadegevallen, en daarom vormen Friesland, Groningen en Drenthe de top drie van veiligste provincies, op afstand gevolgd door Zeeland en Limburg. De minst veilige provincie is Zuid-Holland, niet toevallig de provincie waar ook de meeste autokilometers worden gemaakt. Wie over de Zuid-Hollandse wegen rijdt, loopt 13% meer kans schade te rijden dan gemiddeld. Ook in Noord-Brabant en Utrecht wordt bovengemiddeld veel schade gereden.

Het beleid van veel verzekeraars om jongeren een hogere premie te laten betalen is ook op basis van de statistieken over het vorig jaar gerechtvaardigd: 25-minners reden een kwart vaker schade dan gemiddeld. De 56- tot 65-jarigen zijn de beste bestuurders.