436175
Binnenland

Beschoten moordenaar vreesde voor wraak van nabestaanden

’OM verklapte adresgegevens Toon D.’

KAATSHEUVEL - Toon D. was al een tijd bang vermoord te worden. De veroordeelde moordenaar die dit weekend in zijn voet werd geschoten, ontvluchtte daarom het opvangcentrum waar hij vorig jaar verbleef. Volgens D.'s raadsman Sjoerd van Bergen had het Openbaar Ministerie (OM) de locatie van zijn cliënt verklapt aan de nabestaanden van Flavio Fadda, die in 2008 werd vermoord door D.

Toon D. (31) uit Tilburg overleefde de aanslag van zaterdagavond, maar werd in zijn voet geraakt.

D. ontvluchtte in september vorig jaar opvangcentrum Exodus-Stoel Drenthe, uit angst om vermoord te worden. Hij verbleef daar in het kader van een resocialisatietraject. In een brief aan nabestaanden zou het OM de familie hebben laten weten waar D. verbleef.

Wraak

Raadsman Van Berge: „De locatie daarvan is ook naar de nabestaanden van Fadda gecommuniceerd. Omdat die nota bene in de rechtszaal hebben gezegd dat mijn cliënt, zodra hij vrijkomt, 'van hen is', koos mijn cliënt ervoor te vluchten. Hij was bang voor wraak. Als hij daar zou blijven zou hij een wandelende schietschijf zijn."

Het Openbaar Ministerie kon hier zondagavond niet op ingaan.

Volgens de advocaat was D. na zijn vlucht nog wel 'van plan' zich weer te melden bij Justitie. Waarom hij dat heeft nagelaten, zegt Van Berge niet te weten.

Verlof

De tot twaalf jaar celstraf veroordeelde D. mocht na de zomer in 2015 met verlof, maar meldde zich vervolgens niet meer bij de gevangenis. Sindsdien stond hij bij het Openbaar Ministerie als gezocht geregistreerd.

Hij is inmiddels naar een penitentiair ziekenhuis gebracht met ernstige verwondingen aan zijn voet. D. zou twee jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn vlucht uit het opvangcentrum en het doorknippen van zijn enkelband.