Nieuws/Buitenland
436342
Buitenland

Al-Qaeda eist aanslag Ivoorkust op

GRAND-BASSAM - Zes gewapende lieden hebben zondag het vuur geopend op buitenlanders in het zuidoosten van Ivoorkust. Veertien burgers en twee militairen kwamen om, zei president Alassane Ouattara. De schutters werden allen gedood. Terreurorganisatie Al-Qaeda heeft de aanslag opgeëist.

,,Zes aanvallers kwamen deze middag het strand in Bassam opgelopen”, zei de president. ,,Veertien burgers en twee militairen van een elite-eenheid zijn helaas gedood.” Onder de doden zijn vier westerlingen, zei een politiewoordvoerder. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden eerder dat drie hotels in Grand Bassam die populair zijn bij toeristen uit het Westen de doelwitten waren. Volgens lokale media zijn het Franse leger en de Ivoriaanse politie ter plaatse.

Schokkend

Een van de hotels is Etoille du Sud. Op Twitter circuleren schokkende foto’s van gedode hotelgasten op het strand die doen denken aan de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse van vorig jaar juni. Ook deze aanvallers zouden met een boot het strand hebben bereikt.

Doodsbange ooggetuigen hebben verklaard dat de terroristen ’Allah Akbar’ (God is groot) schreeuwden voordat ze het vuur openden. In een video die op Twitter is geplaatst, is te zien hoe mensen bij het zwembad worden opgeschrikt door de schutters en voor hun leven vluchten.

Afgegrendeld

Het leger heeft de straten rond het hotel afgegrendeld en de bevolking wordt opgeroepen uit het gebied weg te blijven.

Volgens onbevestigde berichten was een Amerikaanse delegatie, met daarbij ook de Amerikaanse ambassadeur voor Ivoorkust, het doelwit van de aanslag.

Extremistische groepen die banden hebben met Al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

Breaking News: #AQIM claimed credit for the deadly attack at the #GrandBassam beach resort in #Ivory Coast— SITE Intel Group (@siteintelgroup) March 13, 2016

Les tirs à grand BASSAM @RTI_Officiel askip ça Continue toujours pic.twitter.com/K8kQVxAUam— GammeDIvoirien✌ (@CommeIvoir) March 13, 2016

#BREAKING: Images of weapons used by terrorists in #Bassam #IvoryCoast attack - @lopezdobe pic.twitter.com/yacmby8xJl— Amichai Stein (@AmichaiStein1) March 13, 2016