Nieuws/Buitenland
436425009
Buitenland

Regering VS schrapt migratiedeal Trump met Centraal-Amerika

President Joe Biden staat de pers te woord.

President Joe Biden staat de pers te woord.

WASHINGTON - De regering van president Joe Biden heeft een overeenkomst met drie Centraal-Amerikaanse staten geschrapt waarmee zijn voorganger Donald Trump illegale migranten buiten de deur wilde houden. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft dit weekend in een verklaring gezegd dat de gesloten overeenkomsten met onmiddellijke ingang zijn opgeschort en dat er aan wordt gewerkt ze helemaal op te zeggen.

President Joe Biden staat de pers te woord.

President Joe Biden staat de pers te woord.

Het gaat om overeenkomsten met El Salvador, Guatemala en Honduras waarmee de illegalen geen asiel in de VS konden aanvragen als ze dat niet eerst in de regio hadden geprobeerd. Het was een extra obstakel voor de Centraal-Amerikanen die vaak drie landgrenzen over moeten voor ze in de VS zijn. De Centraal-Amerikanen zijn aan de grens tussen Mexico en de VS verreweg de grootste groep die het land daar illegaal binnen wil.

Blinken zegt dat president Biden streeft naar samenwerking en een partnerschap met de landen in de regio. In de drie staten wonen naar schatting 34 miljoen mensen en voor de meesten is er geen vast werk met redelijk inkomen beschikbaar. De misdaad tiert er welig en is uiterst gewelddadig. Dat is onder meer een gevolg van het migratie- en vooral het justitiebeleid van eerdere Amerikaanse regeringen die zware criminelen die ouders uit die landen hadden, na hun celstraf naar Centraal-Amerika deporteerden.