Nieuws/Binnenland
436460
Binnenland

Demonstratie NVU ten einde

AMSTERDAM - De politie heeft negen aanhoudingen verricht tijdens en vlak na de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) zaterdagmiddag voor het Amsterdamse stadhuis.

De groepering demonstreerde tegen de komst van moslimvluchtelingen in ons land en tegen ’links geweld en links fascisme’, maar de demonstratie was zo omstreden dat het plein voor de Amsterdamse Stopera en de hoofdstedelijke Blauwbrug een paar uur volledig werden afgesloten voor publiek. Ook het tramverkeer werd, op de zonovergoten lentedag, volledig stilgelegd voor niet meer dan pakweg veertig demonstranten. De horeca op beide plekken moest urenlang zijn deuren sluiten.

De NVU-aanhangers droegen spandoeken mee met daarop teksten als ’Mohammed Not Welcome’, ’Defend Europe’ en ’Stop Refugees’. Ook werd met Nederlandse vlaggen gezwaaid.

Aan de overkant van het Stoperaplein stonden enkele tegendemonstranten, volgens de politie ook een man of veertig. De demonstranten werden uit elkaar gehouden door in totaal vier ME-peletons van elk vijftig agenten. Daar zaten ook wijkagenten tussen.

Vuurwerk

Smet op de redelijk rustig verlopen demonstratie was dat de bus met NVU-demonstranten, nadat ze waren weggevoerd, bij het Amsterdamse Sloterdijk-station werd bekogeld met vuurwerk door twee tegendemonstranten.

Daarnaast werden nog zeven mensen bij de Stopera aangehouden, zowel NVU-demonstranten als tegendemonstranten. Daarbij waren arrestaties voor het brengen van de Hitlergroet, als het tonen van antisemitische afbeeldingen.

De afbeeldingen betroffen stickers met daarop gezicht met grote neuzen erop. De Hitlergroet bestond uit het door de NVU-demonstranten bij zich hebben van pamfletten die verwezen naar Combat 18-propaganda, een Britse neonazi-groep, waarbij 18 verwijst naar de eerste en achtste letter van het alfabet, A en H, die staan voor Adolf en Hitler. Verder werden twee tegendemonstranten gearresteerd die NVU-leden bedreigden met doodschieten.

Militairen

Opvallend was dat er ook militairen van het ministerie van Defensie aanwezig waren bij de demonstratie. Maar zowel de politie als de gemeente Amsterdam zei de aanwezigheid van de militairen niets..

Ook konden zowel de woordvoerder van politie als de zegsman van de burgemeester, niet zeggen hoeveel gemeenschapsgeld vrijgemaakt werd voor de demonstratie van de NVU. „Over de kosten zeggen we nooit iets”, aldus de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

Demo #NVU update 1: 2 aanhoudingen NVU ivm brengen Hitlergroet/aanzetten tot geweld. 2 aanhoudingen bij tegendemonstranten ivm bedreiging.— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) March 12, 2016