Nieuws/Binnenland
436483
Binnenland

Schrik om (nep)wapens

BREDA - Nepwapens hebben de afgelopen twee dagen de politie op meerder plekken flink aan het werk gehouden. De transactie van een, zo bleek achteraf, nepwapen leidde vrijdag in Breda tot consternatie en grote inzet van agenten. En in Rotterdam waren zaterdag agenten druk met twee speelgoedwapens, die zo echt leken dat een buurtbewoner de politie alarmeerde. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

In Breda moesten meerdere agenten en een politieheli in actie komen, nadat een een getuige had gezien dat een man een 'lang en groot geweer' gaf aan een andere man op een parkeerplaats bij de plaatselijke meubelboulevard. Achteraf bleek het om een airsoftwapen te gaan. De mannen doen aan de airsoftsport en de een had het legale wapen van de ander gekocht op de parkeerplaats, halverwege hun woonplaatsen.

In de wijk Hillegersberg in Rotterdam zag een buurtbewoner twee jongens op straat lopen met wapens, die mogelijk echt waren. De politiehelikopter werd ingezet en meerdere agenten kwamen om de jongens een huis uit te praten, zoals dat genoemd wordt. Hier ging het om speelgoedwapens. Zij hebben hun speelgoed vrijwillig ingeleverd.

De politie is onlangs juist begonnen met een campagne tegen nepwapens om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgoedwapens. Politiemensen worden steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in de openbare ruimte speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens. Vorig jaar gebeurde dit 140 keer.