Nieuws
436552
Nieuws

Uw ervaringen op luchthavens

Wachten blijft een crime

Luchthavens, we verblijven er als het goed is slechts kort. De belangrijkste wens van de meeste reizigers is eigenlijk heel simpel. Vergeet al die ingewikkelde winkels, we willen gewoon een comfortabele plek om te zitten en: oplaadplekken voor de mobiel!

Want de mogelijkheden om dat onmisbare mobieltje aan de praat te houden, die zijn op de meeste vliegvelden helaas nog schaars. Veel verhalen van lezers hoe ze op hun knieën door restaurants kropen op zoek naar een stopcontact of zich lange tijd in de hal bij het toilet ophielden, de enige plek waar stroom kon worden getapt… WiFi wordt gezien als een absolute vereiste en dient gratis te zijn, zo is de algemene teneur. Dat is lang niet overal zo, onze internetverslaving is een welkome melkkoe.

Rijen ellende

Wat is uw gruwelijkste luchthaven-ervaring, vroeg ik vorige week. Een grote ergernis zijn natuurlijk de rijen. Vooral om toegang te krijgen tot Amerika, moet menig hindernis worden overwonnen.

“Van die Efteling-rijen,” schrijft Wies Kramers. “Op het vliegveld van Atlanta sjokten we braaf achter elkaar aan in lange slinger-slangen. Toen mijn vriend niet mijn man bleek te zijn, we wonen samen, moest hij weer terug achter de rode lijn. Zo’n douanier kijkt je ook aan met een blik waardoor je je opeens een misdadiger gaat voelen, ook al heb je helemaal niets gedaan.”

Zelf hou ik, gruwelijke uitzonderingen daargelaten, erg van vliegvelden. Er is de belofte van het vertrek, het avontuur, de onbekende verten. Altijd hangt er een soort spanning in de lucht, iedereen is op weg ergens naartoe. En niemand is er echt thuis, een eeuwige stroom van reizigers meandert door de hallen heen. In barretjes en restaurants zitten frisse vertrekkers en verreisde transit-passagiers gebroederlijk naast elkaar, de één aan de verse jus en de ander aan een forse pint bier. Want de ochtend van de één is de avond van de ander.

Vermaak

Maar vaak is het wachten geblazen, weten de lezers van deze rubriek. Op een vertraagde vlucht of op een aansluiting. En het enige wat je dan wilt, is een rustig hoekje om fijn te zitten: “Met comfortabele stoelen, ruimte voor je bagage en kleine tafeltjes om je kop koffie op te zetten. Liefst take-away restaurants met lichte, gezonde happen zodat je niet met een volgeladen gevoel het vliegtuig in hoeft,” schrijft André Pieters. “Winkels zie ik vooral als vermaak, want wie gaat er daar nou van die dure kleding of rare souvenirs kopen?”

Dat is Jacqueline Veeger niet met hem eens. “Jarenlang waren we tijdens vakanties druk met het bij elkaar scharrelen van souvenirs. Uren gingen er in zitten. Tot we er achter kwamen dat de meeste vliegvelden geweldige souvenirshops hebben met daarin een keur van alles wat je onderweg tegenkomt. En geloof me of niet: vaak nog veel goedkoper ook!”

Puinhoop

Tot zover de enthousiaste verhalen. Want eigenlijk vroeg ik natuurlijk naar uw slechtste ervaringen! Meerdere lezers noemden vliegveld Dalaman in Turkije. “Niet prettig, het personeel vertikt het om ook maar een woord Engels te spreken. Van de tien incheckbalies zijn er meestal maar 2 á 3 bemand,” schrijft Elly de Vries. Ze werd een keer zo opgehouden dat ze op vijf minuten na haar vliegtuig naar Nederland miste. “Daar zat helemaal niemand mee. Ik ging zo graag naar Dalyan maar dat moet jammer genoeg altijd via Dalaman.”

Ook Marokko komt er slecht af in de reacties die ik ontving. Casablanca Mohammed V International Airport wordt vaak genoemd als chaotisch, druk en met vieze toiletten. Maar met stip op nummer 1 bij velen : Delhi. “Die presteren het met een overstap van 2.5 uur door onzinnige controles en handtekeningen op je handbagage om je aansluiting te missen. Veel personeel dat toekijkt hoe ander personeel werkt. Gedeelde eerste plaats: Abu Dhabi.  Meer vliegbanen aanleggen,  maar vergeten er een vertrekhal bij te bouwen, mensen die voetje voor voetje door de gangen schuifelen. Op de grond moeten zitten omdat er te weinig stoelen zijn. Overvolle vieze toiletten. Slechte info bij vertraging. Puinhoop!”

Visitekaartje

Dat ons eigen Schiphol een mooie en luxe luchthaven is, een visitekaartje om trots op te zijn, dat zijn veel lezers met mij eens. Ze herkennen het gevoel dat ik altijd heb van ‘thuis komen’. Eén ergernis is er echter wel: veel mensen verbazen zich over het feit dat je regelmatig zo lang op je bagage moet wachten. “Ik vlieg veel en mijn ervaring, zelfs in minder ontwikkelde landen, is dat de bagage op buitenlandse bestemmingen relatief snel beschikbaar is,” schrijft Kees Janson.  “Op Schiphol heb ik weleens om 07.00 uur ’s ochtends met 300 man bij de enige werkende band gestaan, die gebruikt werd voor meerdere vluchten. De zwakke schakel is mijns inziens nog steeds de mankracht die nodig is om de koffers uit het vliegtuig te halen.”

Nieuwe trend op vliegvelden: bioscopen. Winkelen is leuk, maar lekker wegzakken in een bioscoopstoel is beter. De beste luchthaven waar filmfanaten terecht kunnen komen is Changi Airport in Singapore, met  twee cinemazalen waarin doorlopend gratis de laatste blockbusters zijn te zien. En Hong Kong International Airport heeft een Imax-theater. Zo wordt het nog oppassen dat de bioscoopgangers hun vlucht wel halen!

Lees hier Marjoleins bijbehorende column