Nieuws/Binnenland
436573
Binnenland

Ruim 200 medewerkers het afgelopen jaar betrapt

Gesjoemel bij fiscus

Den Haag - Binnenkort moeten ze onze belastingaangiften weer op onregelmatigheden controleren. Maar ondertussen zijn medewerkers van de Belastingdienst zelf de grootste sjoemelaars onder rijksambtenaren.

Afgelopen jaar liepen er ruim tweehonderd foute medewerkers tegen de lamp. Dit blijkt uit een rapportage van het ministerie van Financiën, opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Met dertigduizend werknemers is de Belastingdienst (inclusief de Douane) de grootste club van rijksambtenaren. Dus dat daar veel duistere zaakjes plaatsvinden, ligt op zich voor de hand. Maar ook als het gesjoemel wordt berekend op basis van het aantal incidenten per duizend medewerkers, torent de ’brigade van de blauwe enveloppen’ ver boven de andere rijksinstellingen uit. Vier van de tien sjoemelende ambtenaren werken bij de fiscus.

Berisping

De 227 geconstateerde ’integriteitsschendingen’ variëren van regelrechte fraude of lekken van vertrouwelijke informatie tot diefstal van kantoormateriaal. De meesten kregen een schriftelijke berisping of moesten vakantiedagen inleveren. Bij 28 ambtenaren was het vergrijp zo ernstig, dat zij werden ontslagen. Desondanks deed de dienst slechts vier keer aangifte bij het Openbaar Ministerie.

Een van de meest spraakmakende belastingambtenaren die afgelopen jaren het criminele pad kozen, was Egon D. uit Arnhem. Hij wist in 2014 met enkele eenvoudige handelingen 19,5 miljoen euro aan zichzelf uit te keren. De verzonnen mega-teruggave verdween vervolgens binnen enkele uren via de bankrekening van zijn zwager naar Turkije, waar het werd omgeruild voor goudstaven.

De Leidse advocaat Sébas Diekstra, die zelf vaak klanten met een fiscaal conflict bijstaat, zegt zich te verbazen over het grote aantal foute ambtenaren. „De Belastingdienst en Douane nemen anderen continu de maat en zijn onverbiddelijk als anderen een regel overtreden of termijn overschrijden. Dat soort mensen moet onkreukbaar zijn.”

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is het grote aantal incidenten toe te schrijven aan de strenge regels die de dienst hanteert.

„Bij ons vormt bijvoorbeeld loonbeslag wegens een onbetaalde rekening al schending van de integriteit. We verwachten dat onze mensen ook privé hun zaken op orde hebben.”