Nieuws
436587
Nieuws

Polen onderbetaald in pluimveesector

De FNV sleept uitzendbureau At Work uit Putten en pluimveebedrijf Heijs uit Leek voor de rechter vanwege onderbetaling van buitenlandse uitzendkrachten.

In totaal zouden de werknemers over een periode van vijf jaar nog zo’n €1,3 miljoen tegoed hebben.

De voornamelijk Poolse uitzendkrachten ontvingen in die periode het minimumloon, terwijl zij recht hebben op hetzelfde salaris als de vaste medewerkers van het pluimveebedrijf. Beide bedrijven handelden daarmee in strijd met de uitzendcao. De FNV dagvaardt Heijs ook mede op basis van de Wet Aanpak Schijnconstructies omdat het pluimveebedrijf de opdrachtgever is.

Uitzendbureau At Work zegt niets met de zaak te maken te hebben. Pluimveebedrijf Heijs was vrijdag niet in staat te reageren.

Loonstroken

De onderbetaling werd in 2014 geconstateerd door de FNV aan de hand van de loonstroken van medewerkers van At Work. De vakbond heeft daarop de Inspectie SZW ingeschakeld die de misstanden na onderzoek heeft bevestigd.

Volgens FNV-bestuurder Jan Verhoeven is er eind vorig jaar overleg geweest met At Work en Heijs. ,,We hebben ze gevraagd om de uitzendkrachten met terugwerkende kracht tegemoet te komen. Maar daar willen beide partijen niets van weten. Dan zit er niets anders op dan naar de rechter te stappen.”